Od 15,6 milijardi dolara

MMF odobrio treću reviziju kreditnog programa za Ukrajinu

Autor: Biznis.ba
MMF odobrio treću reviziju kreditnog programa za Ukrajinu
Foto: Arhiv

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u četvrtak je odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara, omogućavajući oslobađanje 880 miliona dolara za budžetsku podršku i povećanje ukupnih isplata na 5,4 milijarde dolara, saopćio je MMF.

Globalni kreditor naveo je da su rizici s kojima se Ukrajina suočava još izuzetno visoki, posebno neizvjesnosti oko rata s Rusijom i izgledi za vanjsko finansiranje, iako je šef ukrajinske misije fonda Gavin Grey izjavio kako fond još očekuje da će se rat u Ukrajini zaustaviti do kraja 2024.

Grey je izjavio novinarima da je ukupni učinak Ukrajine u okviru programa proširenog fonda s MMF-om ostao snažan tokom prve godine, a Kijev je ispunio sve osim jednog od kvantitativnih kriterija učinka. Promašaj uključuje porezne prihode, ali predstavlja veoma mali iznos.

Ukrajina bi trebala dobiti sredstva u narednim danima, saopćio je Grey. To bi trebala biti dobrodošla vijest dok američki Kongres nastavlja raspravu o odobrenju dodatnog paketa pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara. Grey je dodao da će MMF morati da prouči utecaj na nivo duga Ukrajine ukoliko američki zakonodavci odluče da pretvore dio tih sredstava u kredit umjesto u grant.

Sanaa Nadeem, zamjenica šefa misije MMF-a za Ukrajinu, kazala je da je MMF odobrio novu analizu održivosti duga za Ukrajinu koja nije značajno promijenila makroekonomsku analizu, ali je isključila oko tri milijarde dolara duga za ruske euro obveznice koje su ukrajinske vlati osporile.

Ona je novinarima izjavla da je postignut kredibilan napredak u restrukturiranju ukrajinskog komercijalnog duga, a MMF očekuje da će se tekući tehnički razgovori o tom pitanju pokrenuti u narednim sedmicama.

MMF je saopćio da je njegov kreditni program nastavio da pruža snažno sidro za ukrajinski ekonomski program, koji je ostao na pravom putu uprkos izuzetno izazovnim okolnostima zbog ruskog rata u Ukrajini, koji je sada ušao u treću godinu, prenosi Fena.