od 4,5%

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.

Autor: Biznis.ba
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
Foto: MMF

Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan pogled rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.

MMF sada očekuje rast azijske ekonomije od 4,5% ove godine, što je povećanje od 0,3 postotna boda u odnosu na šest mjeseci ranije. Njegova prognoza za 2025. ostala je nepromijenjena na 4,3%.

"Izgledi za Aziju i Pacifik u 2024. su se razvedrili: sada očekujemo da će ekonomija regije usporiti manje nego što smo prethodno projicirali kako inflacijski pritisci nastave nestajati", napisao je Krishna Srinivasan, direktor za Aziju i Pacifik u MMF-u.

Revizija prema gore odražava poboljšanja za Kinu, rekao je MMF, gdje očekuje poticajnu politiku za pružanje potpore.

Također je nazvao Indiju "najbrže rastućom svjetskom ekonomijom", gdje su "javne investicije i dalje važan pokretač". Indija je trenutno peta najveća svjetska ekonomija s BDP-om od 3,7 triliona dolara i namjerava postati treća najveća svjetska ekonomija do 2027. godine.

Srinivasan iz MMF-a također je napisao da će snažna privatna potrošnja nastaviti poticati rast na ostalim azijskim tržištima u nastajanju.

MMF je smanjenje inflacije u Aziji usprkos visokom rastu potražnje pripisao monetarnom pooštravanju, nižim cijenama roba i smirivanju poremećaja u opskrbnom lancu, prenosi SEEbiz.

MMF je rekao da je najveći rizik za azijsku ekonomiju produljena korekcija u kineskom sektoru nekretnina. To bi oslabilo potražnju i povećalo šanse za produljenu deflaciju, povećavajući šanse za pogađanje drugih ekonomija putem "izravnog trgovinskog prelijevanja".

“To znači da je kineska politička reakcija važna – i za nju samu i za cijelu regiju”, napisao je Srinivasan na blogu.

Kina treba paket politika koji "ubrzava izlazak neodrživih developera nekretnina, promiče dovršetak stambenih projekata i upravlja dužničkim rizicima lokalnih vlasti", rekao je MMF. Uočeno je da su kineski fiskalni poticaji u oktobru i martu pomogli u ublažavanju utjecaja pada proizvodnih aktivnosti i usporenih usluga.

Ranije ove godine, MMF je rekao da očekuje da će najveće azijska ekonomija rasti 4,6% u 2024. Projekcija je došla prije podataka koji su pokazali da je kineska ekonomija poraslo za 5,2% prošle godine, što odgovara službenom cilju od oko 5%.