Svijet

Mnogi Rusi povlače novac s računa, Centralna banka ih uvjerava da nema razloga za strah

Autor: Biznis.ba
Mnogi Rusi povlače novac s računa, Centralna banka ih uvjerava da nema razloga za strah

Sve više građana Rusije strahujući od posljedica finansijskih sankcija povlači novac iz banki. Centralna banka ove države uvjerava da nema razloga za strah.

"Imamo neophodne resurse i sredstva da održimo finansijsku staiblnost te da osiguramo operativni kontinuitet finansijskog sektora", poručili su iz Centralne banke Rusije.

Zapadne države su jučer, 26. februara, objavile da će zamrznuti sredstva Centralne banke Rusije, a riječ je o iznosu od 630 milijardi dolara. Zamrzavanjem će se spriječiti prodaja sredstava u inostranstvu, a što je potrebno za omogućavanje podrške domaćim bankama i kompanijama.

Zapad je također jučer odlučio da veliki broj ruskih banaka isključi iz SWIFT-a, koji je ključan za međunarodne finansijske transakcije. Analitičari očekuju da će sutra, 28. februara, po otvaranju većine tržišta vrijednost rublje pasti te da će biti još više onih koji će povlačiti novac iz banki.

Izvršni potpredsjednik Instituta za međunarodne finansije Clay Lowery smatra da će se sankcijama ozbiljno naštetiti ruskoj ekonomiji i bankarskom sistemu, prenosi BBC.

Biznis.ba