Uobičajeni nivo

Mnogi su mislili drugačije: Ruski plin neometano teče prema Evropi

Autor: Biznis.ba
Mnogi su mislili drugačije: Ruski plin neometano teče prema Evropi
Foto: NYT

Tranzit ruskog plina u Evropu preko Ukrajine vratio se na uobičajeni nivo. 

"Gazprom isporučuje ruski plin za tranzit preko teritorija Ukrajine u količini koju je potvrdila ukrajinska strana preko mjerne stanice Suđa, ukupno 42,4 miliona kubnih metara za 20. august. Zahtjev za mjernu stanicu Sohranovka je odbijen", rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov, javlja Interfax.

Nominacija za ponedjeljak bila je 42,1 miliona kubnih metara. Ova ruta ostaje jedina za izvoz ruskog plina iz zapadnog Sibira preko Ukrajine u Evropu, a upadom ukrajinske vojske u ruski teritorij mjesto Suđa, u Kurskoj oblasti, u kojoj se nalazi velika mjerno-redukcijska stanica, MRS je prešla u ukrajinske ruke. Suđa se nalazi 10 km od Ukrajine.

Ukrajinski operator prijenosnog sistema plina (GTSOU) proglasio je višu silu u pogledu prihvaćanja plina za tranzit kroz Sohranovku, tvrdeći da ne može kontrolirati kompresorsku stanicu Novopskov. Ruta kroz Sokhranovku osiguravala je tranzit više od 30 miliona kubika plina dnevno, a Gazprom smatra da nema razloga za višu silu ili zapreke za nastavak poslovanja kao i prije.

Spot cijena plina u Evropi porasla je zbog eskalacije situacije u regiji. Fizički protok plina na izlazu iz Ukrajine u Evropsku uniju ostaje kontinuiran, pokazali su podaci evropske informacijske platforme ENTSOG po satu.