Svijet

MOL Grupa kupuje udio u naftnom polju u Azerbejdžanu i udio u naftovodu prema Turskoj

Autor: Biznis.ba
MOL Grupa kupuje udio u naftnom polju u Azerbejdžanu i udio u naftovodu prema Turskoj

MOL je s kompanijama Chevron Global Ventures Ltd i Chevron BTC Pipeline, Ltd potpisao ugovor o akviziciji njihovih vlasničkih udjela u istraživanju i proizvodnji te transportu i skladištenju u Azerbejdžanu, uključujući neoperativni udio od 9,57 % u naftnom polju Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) i efektivni udio od 8,9 % u naftovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) kojim se sirova nafta prevozi do sredozemne luke Ceyhan, za ukupnu cijenu od 1,57 milijardi američkih dolara (koja podliježe korekcijama pri zaključenju). Kad se transakcija dovrši, MOL će postati treći najveći partner na polju ACG.

Golemo polje ACG glavna je proizvodno naftno polje u Azerbejdžanu. Proteže se na preko 400 četvornih kilometara i obuhvaća šest odobalnih proizvodnih platformi. Proizvodi naftu od 1997. godine i ima izvrsne dvadesetogodišnje operativne rezultate. Najvećim naftnim poljem u toj zemlji upravlja naftni gigant BP, a njegova prosječna dnevna proizvodnja u 2018. godini iznosila je 584 000 barela. MOL Grupa će se na ovoj ključnoj strateškoj koncesiji udružiti s renomiranim svjetskim partnerima kao što su BP, Exxon, Equinor i SOCAR. MOL je također stekao udjel u naftovodu BTC kojim se sirova nafta iz Azerbejdžana transportira u tursku luku Ceyhan na Sredozemnom moru.

Udjelom u ovom velikom polju MOL-ova proizvodnja u nadolazećim godinama povećat će se za oko 20 000 barela dnevno, a također će se značajno povećati MOL-ove dokazane i vjerojatne rezerve.

Nova će imovina nakon dovršetka transakcije odmah početi pridonositi EBITDA i slobodnom novčanom toku Grupe. Polje ACG proizvodi uz niske troškove i ima izvrsne rezultate proizvodnje u protekla dva desetljeća, a ostvarivalo bi dobit i u okruženju znatno nižih cijena nafte.

Ova transakcija odlično se uklapa u MOL-ov trenutačni portfelj i pridonosi daljnjoj transformaciji MOL-ove djelatnosti Istraživanja i proizvodnje u međunarodno poslovanje, šireći prisutnost kompanije u Zajednici neovisnih država kao ključnoj regiji,. Transakcija je usklađena s ciljevima transformacije postavljenima strategijom do 2030. te dodatno jača integrirani i otporni poslovni model Istraživanja i proizvodnje te rafinerijskog poslovanja MOL Grupe.

Ukupna cijena koju će MOL Grupa platiti za ovu transakciju iznosi 1,57 milijardi američkih dolara (podliježe korekcijama pri zaključenju transakcije), a finansirat će se iz raspoložive likvidnosti kompanije.

"Ova velika transakcija u vrijednosti od 1,57 milijardi američkih dolara značajan je iskorak u izgradnji našeg međunarodnog portfelja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje u jednoj od naših glavnih regija, Zajednici neovisnih država, gdje ćemo se udružiti s renomiranim svjetskim partnerima. Nakon zaključenja ove transakcije, oko pola naše proizvodnje dolazit će s lokacija izvan srednje i istočne Evrope, što će nam pružiti zdravu ravnotežu. Ovim novim barelima također jačamo svoj otporni, integrirani poslovni model, koji će nastaviti generirati snažni novčani tok za finansiranje MOL-ovih transformacijskih projekata u razdoblju do 2030., a ujedno će i povećati dividende naših dioničara, " prokomentirao je Zsolt Hernádi, predsjednik i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

"Preuzimanje udjela u polju ACG označava početak novog poglavlja MOL-ove priče u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje te snažan iskorak prema ostvarenju našeg obećanja o anorganskom obnavljanju rezervi. Dovršetkom akvizicije polja ACG bit ćemo u dobrom položaju za očuvanje izvrsne sposobnosti generiranja novčanog toka u MOL-ovoj djelatnosti Istraživanja i proizvodnje na duže vrijeme. MOL-ovo Istraživanje i proizvodnja bilježi izvrsne rezultate i ostvaruje iznimnu profitabilnost u protekle tri godine, a ovom transakcijom nastavljamo transformaciju djelatnosti u međunarodno poslovanje, kao što smo obećali svojom strategijom do 2030. " rekao je Berislav Gašo, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Istraživanje i proizvodnju.

Transakcija podliježe odobrenjima vlada i regulatornih tijela, a očekuje se da će se zaključiti do drugog tromjesečja 2020. godine.

Biznis.ba