Svijet

Musk se pridružio analitičarima: 'Rast američkog nacionalnog duga je neodrživ'

Autor: Biznis.ba
Musk se pridružio analitičarima: 'Rast američkog nacionalnog duga je neodrživ'
Foto: Agencije

Elon Musk, drugi najbogatiji biznismen na svijetu, uključio se u spornu debatu o američkom nacionalnom dugu.

“Uncle Sam” se guši u dugu od 34 biliona dolara koji duguje povjeriocima širom svijeta, premašujući godišnji proizvod cjelokupne američke ekonomije za više od 20%.

Ranije, ovo bi možda privuklo pažnju samo nadzornika vlade poput Peterson Foundationa, ali postpandemijska inflacija promenila je sve to.

Sa brzim zatezanjem Federalnih rezervi prošle godine i vjerovatnoćom dugotrajno viših stopa, koje počinju od 2024. godine, teret kamate za servisiranje duga spreman je da dostigne historijski maksimum u procentima ekonomije.

Rastuća gomila duga sada je konačno privukla pažnju vlasnika kompanije X, Maska, koji je izdvojio trenutak da izrazi svoju zabrinutost.

“Rast američkog nacionalnog duga je neodrživ”, napisao je izvršni direktor Tesle u ponedeljak.

Kratka presuda stigla je kao odgovor na mjesečno saopštenje američkog Trezora koje je pokazalo da je 357 milijardi dolara za kamate lako nadmašilo 283 milijarde potrošenih na vojne i odbrambene potrebe zemlje u 10 mjeseci fiskalne 2024. godine do januara.

Mask nije ni prvi ni posljednji koji upozorava da se mora nešto preduzeti.

Jaemi Dimon iz JPMorgana, izvršni direktor Banke Amerike, i ekonomski komentator Nasim Nikola Taleb izrazili su duboku zabrinutost.

Prošle nedjelje, predsjednik Federalnih rezervi, Jerom Pauel, pozvao je Washington da napokon vodi “ozbiljan razgovor” o ovom pitanju. Problem je što su političari iz prijestolnice nikada podjeljeniji i nespremniji na kompromis – čak i prije nego što su januarski ajovski kongresi zvanično započeli vjeroatno godišnju političku paralizu uoči izbora u novembru, prenosi Yahoo Finance.

Zato je Fitch već snizio kreditni rejting federalne vlade prošlog ljeta kao rezultat neodredivih podjela na Kapitol Hilu, nakon pionirskog smanjenja Standard & Poor's-a 2011. godine.

Ako Moody's bude slijedio praksu, što je vjerovatno, to bi konačno označilo kraj odličnog AAA rejtinga za američke državne obveznice.

Međutim, ni Velike tri rejting agencije – čak ni Pauell – ne uživaju isti kredibilitet kao Mask kod mnogih Amerikanaca, posebno konzervativaca, koji mu pripisuju uspjeh u rastu Tesle i SpaceX-a u uspješne multinacionalne kompanije.

“Kada se dodaju neosigurane obaveze [npr. socijalno osiguranje i medicare], plus državni i lokalni dug,” napisao je prošlog mjeseca, “državni dug će uskoro premašiti 100 biliona dolara!”