Svijet

Na moru se u narednih 20 godina otvara 8 miliona radnih mjesta

Autor: Biznis.ba
Na moru se u narednih 20 godina otvara 8 miliona radnih mjesta

Vjetroelektrane na moru u narednih 20 godina mogle bi privući ulaganja od 1.300 milijardi dolara, otvoriti osam miliona novih radnih mjesta i osigurati pet posto ukupne svjetske proizvodnje električne energije.

Globalna ekspanzija offshore vjetroelektrana mogla bi, prema očekivanju analitičara, kako predviđa britanski Rethink Energy, omogućiti da se pet posto globalno proizvedene električne energije u iduća dva desetljeća osigura iz tog izvora.

Taj će rast, kako se očekuje, zahtijevati oko 1.300 milijardi dolara ulaganja i stvoriti osam miliona radnih mjesta, prenosi Klix.

Rethink smatra da je azijsko-pacifička regija na putu da pretekne Evropu kao najveće tržište novih postrojenja u tehnologiji vjetroelektrana, a Kina bi do 2026. trebala od Velike Britanije preuzeti primat u instaliranim kapacitetima.

Među zemljama s najvećim udjelom električne energije proizvedene iz vjetra u ukupno proizvedenoj električnoj energiji ističe se Danska. Energija proizvedena u vjetroelektranama činila je u 2018. godini 47 posto korištene električne energije u toj zemlji.

Danska kreće u provedbu plana izgradnje umjetnih ostrva koja će se napajati strujom iz vjetroelektrana na moru ukupne snage do 10 gigavata. Ta je zemlja nedavno usvojila zakon kojim cilja smanjiti emisije plinova za 70 posto do 2030. godine.

Biznis.ba