Svijet

Na stotine berača tartufa protestiraju u Bugarskoj

Autor: Biznis.ba
Na stotine berača tartufa protestiraju u Bugarskoj

Na stotine berača tartufa širom Bugarske u utorak su organizirali u mjestu Rousse na Dunavu ogromni protest protiv tromjesečne zabrane pristupa šumama, objavljene 19. jula zbog rizika od eventualnog izbijanja epidemije i širenja afričke svinjske groznice.

- To je diskriminacija jer pristup šumi ne smije se ograničiti samo nama. Samo zbog toga što idemo tamo i obavljamo svoj posao isto kao i šumari, skupljači bilja, pčelari i lovci - pojasnio je Rosen Ivanov, čelnik Udruženja berača tartufa u Bugarskoj.

Po njegovim riječima, i u Rumuniji je izbijala epidemija afričke svinjske groznice ali u toj zemlji nije uvedena zabrana branja tartufa. Iako slučajevi takve groznice nisu registrovani u Bugarskoj, pristup šumama je zabranjen, tvrdi on.

Sudeći po Dimitru Dimitrovu iz Varne na Crnom moru, koji predsjedava bugarskim Nacionalnim udruženjem proizvođača tartufa, postoje brojni problemi u sektoru, uključujući prikupljanje i prodaju tartufa. Pravila su neophodna kako bi se pomoglo u očuvanju, razvoju i populariziranju tog nacionalnog blaga na kompletnoj teritoriji zemlje. Regulativa će također uvesti sankcije za neodgovorne berače tartufa koji uništavaju njihova ležišta.

- Želimo da se zna da bugarski tartuf postoji i nećemo da ga Italijani kupuju i preprodaju kao italijanski proizvod - kazao je Dimitrov.

Trgovanje tartufima predstavlja polovinu bugarske sive ekonomije i država je odgovorna za to, tvrdi on.

- Već dugo vremena pokušavamo da uvedemo neka pravila, ali bez uspjeha. Umjesto toga, udareni smo tom zabranom, za koju nam nije rečeno zašto i zbog čega je uvedena - kazao je Dimitrov, dodajući da deseci hiljada ljudi u zemlji žive od branja tartufa.

Cijena te delicije iznosi oko 70 leva (36 eura) po kilogramu, kazao je Ivanov, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Biznis.ba / FENA