nakon uzastopnog rasta cijena

Nafta na svjetskim tržištima jeftinija

Autor: Biznis.ba
Nafta na svjetskim tržištima jeftinija
Foto: Arhiv

Nafta je u petak pojeftinila nakon porasta prethodnog dana, dok ulagači procjenjuju kako bi šteta od uragana mogla utjecati na američku ekonomiju i potražnju goriva u odnosu na bilo kakve široke poremećaje u opskrbi ako Izrael napadne iransku naftu stranice.

Terminski ugovori sirove nafte Brent niži su za 29 centi, te iznose 79,11 dolara po barelu. Ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) nafte jeftiniji su za 21 cent, i iznose 75,64 dolara po barelu.

“Cijene nafte nastavljaju produžavati (svoj) niz iz sedmice u sedmicu, uz geopolitičke rizike koji potiču oporavak”, rekao je za Reuters Yeap Jun Rong, tržišni strateg u IG-u. No dodao je da su rezerve prema visokim zalihama sirove nafte i mogućem postupnijem popuštanju stope američkog Feda zaustavile nedavni rast.

U Sjedinjenim Državama, uragan Milton u četvrtak je razorio je Floridu, usmrtivši najmanje 16 ljudi i ostavivši milione bez struje. Štete bi mogle smanjiti potrošnju goriva u nekim područjima najvećeg svjetskog proizvođača i potrošača nafte.

“Ulagači procjenjuju kako bi šteta od uragana mogla utjecati na američku ekonomiju i potražnju goriva. Cijene nafte će se vjerojatno kretati oko trenutnih 200-dnevnih prosječnih razina, a glavna briga je hoće li Izrael uzvratiti na iranska naftna postrojenja”, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities, prenose Financije hr.

Referentne vrijednosti sirove nafte skočile su ovaj mjesec nakon što je Iran lansirao više od 180 projektila na Izrael 1. oktobra, povećavajući izglede za odmazdu protiv iranskih naftnih postrojenja. Izrael tek treba odgovoriti, a referentne vrijednosti sirove nafte su se smanjile i ostale relativno nepromijenjene kroz tjedan.

Međutim, izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da bi svaki napad na Iran bio “smrtonosan, precizan i iznenađujući”. Iran podržava nekoliko skupina koje se bore protiv Izraela, uključujući Hezbollah u Libanonu, Hamas u Gazi i Hutije u Jemenu.

Zaljevske države, u međuvremenu, lobiraju kod Washingtona da zaustavi Izrael u napadima na iranska naftna nalazišta, zbog zabrinutosti da bi njihova vlastita naftna postrojenja mogla doći na metu opunomoćenika Teherana ako sukob eskalira, rekla su Reutersu tri izvora iz Zaljeva.

Što se tiče ponude, libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) priopćila je u četvrtak da je obnovila proizvodnju blizu razina prije krize centralne banke u zemlji, dosegnuvši 1,22 miliona barela dnevno.