Svijet

Nafta završava nedjelju u padu

Autor: Biznis.ba
Nafta završava nedjelju u padu

Cijene nafte su na putu da ovu nedjelju završe sa gubitkom, jer su obilne zalihe neutralisale zabrinutost od moguće upotrebe "crnog zlata" kao "političkog oružja", usljed tenzija na relaciji Saudijska Arabija-SAD.

Cijene naftnih fjučersa su ove nedjelje pale za 3,0 odsto u Njujorku, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u novembru poskupjela je danas za 59 centi ili 0,8 odsto na 69,24 dolara za barel u Njujorku, nakon jučerašnjeg pada od 1,6 odsto na 68,65 dolara za barel. Ukupan obim trgovanja je za oko tri odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Sjevernomorska nafta "brent" za isporuku u decembru poskupjela je za 80 centi na 80,09 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, upozorila je da bi mogla iskoristiti poziciju vodećeg dobavljača, ako bude kažnjena zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Analitičari, međutim, sumnjaju da bi kriza mogla ići tako daleko.

Jenjavanju zabrinutosti doprinjeli su i podaci američke vlade koji su pokazali da su zalihe nafte u SAD prošle nedjelje porasle više od očekivanja.

Cijene nafte su početkom ovog mjeseca porasle na najviši nivo u četiri godine, ali su otada izgubile 10 odsto vrijednosti.

Biznis.ba