Svijet

Naftni gigant Shell udvostručio svoju dobit u odnosu na prošlu godinu

Autor: Biznis.ba
Naftni gigant Shell udvostručio svoju dobit u odnosu na prošlu godinu

Shell će otkupiti dionice u vrijednosti od četiri milijarde dolara i povećati svoju dividendu za 15 posto nakon što su dodatno povećali svoju tromjesečnu dobit zahvaljujući visokim cijenama nafte i plina.

Britanska kompanija je u trećem tromjesečju ostvarila neto prihod od 9,45 milijardi dolara, više nego dvostruko u odnosu na 4,1 milijardu dolara koliko je zabilježila prije godinu dana. Rezultat je postignut snažnim rezultatima u istraživanju i proizvodnji nafte, saopćeno je iz Shella.

Dionice kompanije u jednom su trenutku ojačale više od 4 posto u Londonu. Dodatni otkupi povećat će ukupne kupnje dionica za godinu na 18,5 milijardi dolara, oko 10 posto dioničkog kapitala tvrtke.

Učinak u trećem tromjesečju znači da je Shell prijavio dobit od više od 30 milijardi dolara za prvih devet mjeseci ove godine što je 58 posto više nego što je zabilježio za cijelu 2021. godinu Objavili su rekordnih 11,5 milijardi dolara dobiti u drugom kvartalu, kada cijene nafte bile su iznad 100 dolara po barelu.

Energetske kompanije ove su godine ostvarile veliku dobit zbog velikog porasta cijena nafte i plina, što je navelo vlade u Europi da uvedu poreze na dodatne prihode kako bi pomogle kućanstvima koja se bore s rastućim računima za energiju. Vlada Velike Britanije razmišlja o sličnim mjerama, a Shellova objava prihoda u četvrtak dat će dodatni poticaj onima koji su za taj prijedlog.

Biznis.ba