Svijet

Najveći proizvođač duhanskih proizvoda na svijetu planira odustati od proizvodnje cigareta

Autor: Biznis.ba
Najveći proizvođač duhanskih proizvoda na svijetu planira odustati od proizvodnje cigareta
U Švicarskoj se uveliko radi na pripremi pogona najveće svjetske kompanije za proizvodnju cigareta Philip Morris koji će biti namijenjeni proizvodnji alternativa cigaretama. U nauku i tehnologiju kompanija je do sada utrošila tri i po milijarde funti, što je dovelo do registracije više od 3.000 patenata, dok je proces registracije još 5.000 u toku.

Sadašnji fokus je na IQOS-u, električnom uređaju koji zagrijava, a ne spaljuje duhan. Naime, niža temperatura smanjuje koncentraciju štetnih hemikalija koje se nalaze u cigaretama za 95 posto, prema istraživanju kompanije, prenosi Klix.

Međutim, ovo ne znači da će biti smanjen rizik od bolesti povezanih s pušenjem. Te studije još uvijek nisu urađene iako testovi krvi ukazuju na to da postoji manje štetan utjecaj na organizam kada je duhan izložen nižoj temperaturi.

Aerosoli koji se oslobađaju prilikom zagrijavanja nikotina imaju niže nivoe toksičnih jedinjenja i dok svjetski medicinski stručnjaci zagrijavanje duhana odobravaju kao alternativu pušenju, pušači su skeptični.

Prema nekim istraživanjima, cigarete su uzrok smrti za blizu 100 miliona ljudi u 20. stoljeću iako je decenijama duhanska industrija poricala da postoji rizik od pušenja, a trenutno u Velikoj Britaniji puši manje od 15 posto stanovništva u poređenju s 21 posto od prije deset godina.

Mnogi ističu kako novim proizvodima Philip Morris pravi mudar potez kako bi pušačima pružio razlog da se drže duhana u nekoj formi.

Biznis.ba