Svijet

Najveći proizvođači čokolade bježe na Istok

Autor: Biznis.ba
Najveći proizvođači čokolade bježe na Istok

Najveći proizvođači čokolade na svijetu okreću se ka Istoku u nastojanju da podstaknu svoj rast, usljed slabljenja interesa za slatkim proizvodima u SAD i Zapadnoj Evropi.

Firma sa sjedištem u Cirihu, Barry Callebaut AG, sporazumjela se da kupi ruski Inforum i ulazi na drugo najveće tržište, prema obimu, čokolade u svijetu, saopštila je švajcarska kompanija.

Kupovina je znak vraćanja povjerenja u rast, nakon što je rublja pala 12 odsto u odnosu na švajcarski franak tokom prošle godine, izvijestio je Bloomberg.

Odluka Barry Callebautу pokazuje da kompanije koje proizvode čokoladu prelaze na nova tržišta, dok američki i evropski potrošači povlače proizvode od šećera u potrazi za zdravim alternativama.

Prema drugom švajcarskom “čokoladnom” gigantu Lindt & Spruengli AG, Brazil, Južna Afrika, Japan, Kina i Rusija će imati ogroman potencijal u narednim godinama. Polovina od 30 do 40 prodavnica koje treba da se otvore ove godine biće na ovim novim tržištima.

Evropa je zasićena čokoladom i dom je prvih deset zemalja sa najvećom potrošnjom po glavi stanovnika, prema Euromonitor Internationalu.

Biznis.ba