naftno tržište

Nakon sastanka OPEC+, cijene nafte stabilne

Autor: Biznis.ba
Nakon sastanka OPEC+, cijene nafte stabilne
Foto: Ilustracija

Cijene nafte u ponedjeljak su se neznatno promijenile jer su ulagači ocijenili neadekvatnim potez grupe proizvođača OPEC+ da produži duboka smanjenja proizvodnje i do 2025. godine.

Terminski ugovori nafte Brent za isporuku u augustu pali su za četiri centa, ili 0,05 posto, na 81,07 američkih dolara, nakon što su pali na najniži nivo od 80,55 dolara. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za isporuku u julu skliznuli su cent, na 76,98 dolara, nakon što su ranije pali na 76,39 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici predvođeni Rusijom, zajedno poznati kao OPEC+, trenutno smanjuju proizvodnju za ukupno 5,86 miliona barela dnevno, što je oko 5,7 posto globalne potražnje.

To uključuje smanjenja od 3,66 miliona barela dnevno koja su trebala isteći krajem 2024. i dobrovoljna smanjenja osam članica od 2,2 miliona barela po danu koja su istjecala do kraja juna 2024.

U nedjelju se OPEC+ složio produžiti rezove od 3,66 miliona barela dnevno za godinu dana do kraja 2025. Također će produžiti rezove od 2,2 miliona barela dnevno za tri mjeseca do kraja septembra 2024., prije nego što ih postupno ukine tokom godinu dana od oktobra 2024. do septembra 2025, prenose Financije hr.

Analitičari kažu da će ulagačima trebati vremena da izračunaju smanjenje proizvodnje i prožmu odluku.

“Općenito, tržište nije očekivalo da će OPEC+ početi popuštati rezove u četvrtom tromjesečju”, rekla je za Reuters Vandana Hari, osnivačica pružatelja usluga analize tržišta nafte Vanda Insights.

Analitičari Goldman Sachsa ponovili su isto mišljenje, rekavši da se sastanak smatra lošim uprkos produženju smanjenja proizvodnje, jer je osam zemalja OPEC+ već signaliziralo planove za postupno ukidanje 2,2 milionaa barela po danu dobrovoljnih smanjenja u periodu od oktobra 2024. do septembra 2025.

“Priopćenje iznenađujuće detaljnog zadanog plana za ukidanje dodatnih rezova otežava održavanje niske proizvodnje ako se tržište pokaže mekšim od optimističnih očekivanja OPEC-a. Komunikacija o postupnom opuštanju odražava snažnu želju da se vrati proizvodnja nekoliko članova s ​​obzirom na velike rezervne kapacitete “, rekli su analitičari.

Na Bliskom istoku, posrednici u sukobu u Gazi pozvali su Izrael i Hamas da finaliziraju sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, što bi moglo utjecati na cijene nafte. Izrael je, kako se navodi, prihvatio okvirni sporazum za okončanje rata u Gazi, iako je rekao da je manjkav i da treba još mnogo rada.