Svijet

Nezaposlenost u Njemačkoj na novom minimumu

Autor: Biznis.ba
Nezaposlenost u Njemačkoj na novom minimumu

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj pala je u martu na novi rekordi minimum.

Prema ocjeni agencije Reuters, ide u prilog očekivanjima da će privatna potrošnja podržati rast najveće evropske ekonomije u ovoj godini.

Prema podacima Saveznog zavoda za zapošljavanje, stopa nezaposlenosti se spustila u martu na 4,9 odsto sa ranijih 5,0 odsto, na najniži nivo od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Broj nezaposlenih je, prema desezoniranim podacima, opao za 7.000 na 2,23 miliona osoba bez posla.

Očekuje se da će ove godine domaća tražnja biti jedini pokretač rasta njemačke privrede, umjesto izvoza kao tradicionalnog motora ekonomske ekspanzije, budući da se izvoznici suočavaju sa globalnim usporavanjem, trgovinskim sporovima i neizvjesnostima vezanim za očekivani izlazak Britanije iz Evropske unije.

Istovremeno, njemački Savezni zavoda za statistiku objavio je danas da je maloprodaja u februaru porasla za 0,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjem nivou zabilježila rast od 4,7 odsto.

Rekordna zaposlenost, veliko povećanje plata, umjerena inflacija i niski troškovi zaduživanja ohrabrili su Nijemce da se malo "rasipaju" s novcem, zaključuje Reuters.

Biznis.ba