Svijet

Njemačka će podržati uvođenje embarga na naftu iz Rusije

Autor: Biznis.ba
Njemačka će podržati uvođenje embarga na naftu iz Rusije

Prema informacijama kojim raspolaže Njemačka novinska agencija (DPA), savezna vlada Njemačke će podržati uvođenje zabrane uvoza ruske nafte.

Berlin je podržao da se u okviru šestog paketa sankcija za Rusiju nađe i zabrana uvoza nafte iz Rusije, saopćili su diplomate iz Brisela. Ovo je zajedničku odluku Evropske unije o uvođenju embarga učinilo puno izglednijom nego ranije.

Madžarska, Austrija, Slovenija, Španija, Italija i Grčka su zemlje za koje se smatraju da još uvijek nisu u potpunosti saglasne sa uvođenjem embarga na rusku naftu. Razlog za ovo je njihovo veliko oslanjanje na naftu koja dolazi iz Rusije. Osim toga problem predstavlja i izvjestan rast cijena goriva do kojeg bi došlo ako se uvede ova zabrana.

Razlog za promjenu stava Njemačke je po svemu sudeći uspjeh u pronalasku alternativnih dobavljača nafte. Ministar ekonomije Njemačke Robert Habeck je saopćio da je u roku od osam sedmica Njemačka ovisnost o ruskoj nafti smanjena sa 35 posto na 12 posto.

U sljedećih nekoliko dana će se znati kakva će konačna odluka biti. Prema Njemačkoj novinskoj agenciji, Evropska komisija se trudi što prije predstaviti nacrt novih sankcija za Rusiju kako bi se povećao pritisak na vlasti u Moskovi, prenosi Zeit.de.

Biznis.ba