Berlin

Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine

Autor: Biznis.ba
Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine
Foto: Ilustracija

Očekuje se da će se njemačka ekonomija blago smanjiti 2024. godine, saopćili su u četvrtak vodeći ekonomski instituti, dok tradicionalna proizvodna sila nastavlja stagnirati.

Proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji će ove godine pasti za 0,1 odsto, objavilo je pet istraživačkih centara u zajedničkom saopćenju, nakon što se smanjila za 0,3 odsto 2023. godine.

Nova cifra je bila mala, ali značajna promjena u odnosu na prethodnu procjenu instituta o rastu BDP-a od 0,1 posto za 2024. godinu, iznesenu ranije ove godine.

- Njemačka ekonomija stagnira više od dvije godine - navode instituti DIW, Ifo, IfW Kiel, IWH i RWI u zajedničkom saopćenju.

- Spori oporavak će vjerovatno nastupiti sljedeće godine, ali ekonomski rast se neće vratiti na trend prije korona virusa u doglednoj budućnosti - ocijenili su.

Instituti predviđaju da će rast dostići 0,8 posto u 2025. godini, što je revizija naniže u odnosu na njihovu prethodnu procjenu od 1,4 posto.

Za 2026. godinu predviđaju su da će njemačka ekonomija rasti za 1,3 posto.

Njemačka, tradicionalno pokretač evropskog rasta, bila je jedina velika napredna ekonomija koja se smanjila 2023. godine dok se borila s visokom inflacijom, usporavanjem industrije i hlađenjem izvozne potražnje.

Dok se inflacija polako snižavala 2024. godine, oporavak kojem se nadala nije se ostvario između kontinuiranog usporavanja industrije i slabe potražnje na ključnom tržištu u Kini.