Svijet

Njemačka ekonomija uspjela izbjeći recesiju

Autor: Biznis.ba
Njemačka ekonomija uspjela izbjeći recesiju

Njemačka je u posljednjoj četvrtini godine zabilježila ekonomski rast od 0,1 posto čime je uspjela izbjeći recesiju, piše CNBC.

Naime, ukoliko se u dva uzastopna kvartala zabilježi ekonomski pad neke zemlje onda se tehnički smatra da je ta zemlja u recesiji. S obzirom na to da je Njemačka u prethodnom kvartalu zabilježila pad ekonomije od 0,2 posto, novi pad bi ovu zemlju tehnički odveo u recesiju.

"To je nešto najgore što se može dogoditi. Njemačka ekonomija stagnira što znači da nema napretka, ali pad nije dovoljan da se podigne uzbuna. Nije recesija, ali je slaba ekonomija", rekao je ekonomski analitičar Claus Vistesen.

Njemački ministar finansija Peter Altmaier rekao je da je ekonomija slaba, iako su tehnički izbjegli recesiju.

Foto: Eurostat Foto: Eurostat

"Ne vidim kako bi u budućnosti naša ekonomije mogla ojačati. Mi smo uglavnom usmjereni na izvoz, verujem da moramo više ulagati u obrazovanje, nauku i inovacije kako bismo mogli ojačati privredu", rekao je Altmaier.

Upravo je izvoz koji pokriva oko 47 posto BDP-a glavni krivac za ovakvo stanje, jer Njemačka nije mogla direktno utjecati na turbulencije na globalnom nivou. Naime, ekonomski rat između Kine i SAD-a doveo je Njemačku u nepovoljan položaj jer su obje zemlje strateška tržišta za njemačku robu, naročito kada je riječ o automobilima. Osim mtoga, novi zakoni u vezi sa granicama izduvnih gasova koje proizvođači automobila moraju poštovati u EU dodatno su poljuljali automobilsku industriju Njemačke.

Iako je ekonomski rast usporen ili nikakav, Njemačka je i dalje jedna od najboljih zemalja za život u svijetu sa stopom nezaposlenosti od 3,1 posto te visokom prosječnom platom stanovnika.

Biznis.ba