Svijet

Njemačka produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci

Autor: Biznis.ba
Njemačka produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci

Njemačka vlada saopćila je u četvrtak kako će produžiti za narednih šest mjeseci zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji koja je zategnula veze s evropskim izvoznicima oružja s kojima njemačke kompanije imaju zajedničke programe.

Evropski saveznici kritizirali su njemačku zabranu koja je uslijedila nakon ubistva novinara Saudijske Arabije Jamala Khashoggija, budući da su dovedene u pitanje milijarde eura vojnih narudžbi, uključujući i ugovor vrijedan 10 milijardi funti (13,27 milijardi dolara) za prodaju 48 aviona Eurofighter Typhoon Rijadu koji vodi britanski BAE Systems.

Zamrzavanje izvoza oružja izazvalo je nesuglasice u njemačkoj vladi između konzervativaca kancelarke Angele Merkel i koalicijskih partnera socijaldemokrata.
"Zabrana će biti produžena za još šest mjeseci, do 30. septembra", navodi se u saopćenju glasnogovornika vlade Steffena Seiberta.

"Tokom tog razdoblja neće se odobravati novi zahtjevi za izvoz", rekao je Seibert.

Ali u pokušaju ublažavanja zabrinutosti francuskih i britanskih partnera, njemačka vlada je također pristala produžiti za devet mjeseci izvozne dozvole koje su već bile odobrene, pod uslovom da se kompanije obavezuju da neće isporučivati ​​gotove sisteme naoružanja do kraja godine.

Ova odredba oslobađa proizvođače obaveze ulaska u skupi i dugotrajni proces podnošenja zahtjeva za novu licencu, prenosi Reuters.

Vlada je također pozvala Francusku i Veliku Britaniju da osiguraju da bilo koji sistem naoružanja isporučen Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne bude raspoređen u sukobu u Jemenu.

Vlada je također saopćila kako će pronaći načine da pomogne privatnom brodogradilištu Peene u Njemačkoj, koje je zabranom spriječeno za dovršavanje i isporuku brodova koji su izgrađeni za obalnu stražu Saudijske Arabije.

Biznis.ba / FENA