Svijet

Njemačka proširenje BRICS-a ne vidi kao prijetnju

Autor: Biznis.ba
Njemačka proširenje BRICS-a ne vidi kao prijetnju

Vodeći njemački kreatori politike odbacili su strahove od širenja BRICS-a najavljenog za 2024. godinu, ukazujući umjesto toga na Rusiju i Kinu, dva giganta koje vide kao pravu prijetnju, piše Euractiv.

Još šest zemalja pridružit će se BRICS-u, klubu ekonomija u razvoju - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika - 2024. godine, uključujući Iran i Saudijsku Arabiju, objavile su prvobitne članice na kraju svog posljednjeg samita u četvrtak.

Njemačka, međutim, ne doživljava rast grupe kao prijetnju koja bi mogla parirati zapadnim institucijama.

- Proširenje čini BRICS još heterogenijim. Dakle, kao institucija, oni nisu prijetnja poretku zasnovanom na pravilima, već pojedini članovi, kao što su Kina i Rusija - rekao je za Euractiv Nils Schmid, poslanik i glasnogovornik vladajućeg SPD-a za vanjske poslove.

Pozdravio je to što Brazil, Indija i Južna Afrika prkose pritisku Kine i Rusije "da od BRICS-a naprave antizapadni projekat", dok su visoki njemački političari ostali izrazito opušteni u pogledu stvarnog geopolitičkog statusa i moći BRICS-a.

- Niti sam razočarana niti vidim podjelu ili slabljenje G20 - rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock uoči samita u očekivanju potencijalnog proširenja, što je potvrdila nakon objave u četvrtak.

Ona je dodala da će Njemačka nastaviti da održava dobre odnose sa novim članicama, jer su sve zemlje slobodne da se sastaju s kim žele.

Ovaj potez dolazi kada se njemačka vanjska politika sve više fokusira na članice BRICS-a Brazil, Indiju i Južnu Afriku. Zemlja traži bližu ekonomsku i geopolitičku saradnju s trećim zemljama kako bi diverzificirala svoja partnerstva u svjetlu međunarodne krize izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu.

Vladina prva kineska strategija, objavljena u julu, eksplicitno postavlja cilj bliže saradnje sa trećim zemljama u „Africi, Aziji i Latinskoj Americi“ kako bi se suprotstavila uticaju Kine.

(Biznis.ba / FENA)