Berlin

Njemačka u zastoju: Stanje je sve gore, privreda u padu

Autor: Biznis.ba
Njemačka u zastoju: Stanje je sve gore, privreda u padu
Ilustracija

Veleprodajni sektor u Njemačkoj ove godine očekuje slabo poslovanje.

“Raspoloženje je na nivo pandemijske krize”, rekao je u predsjednik udruženja za trgovinu na veliko, vanjsku trgovinu i usluge BGA Dirk Jandura, javlja dpa.

BGA je poslala anketu na svih 143.000 registriranih kompanija i dobila stotine odgovora. Sve u svemu, trgovci očekuju pad prometa i žale se da ih je vlada u Berlinu ostavila, kaže Jandura.

Udrženje procjenjuje da je trgovina lani doživjela realni pad prometa od 4,25 posto, odnosno da će ove godine biti u minusu realno jedan posto.

“Dok se ekonomija u drugim zemljama već oporavila, Njemačka je i dalje u zastoju”, nastavio je Jandura.

U decembarskom istraživanju 55 posto kompanija među stotinama koje su odgovorile ima loša ili vrlo loša očekivanja, a prije svega žale se na birokratiju i povezane troškove.

- Propise moramo konačno izbrisati, a da ih ne mijenjamo, upozorio je Jandura.

U kontekstu njemačke budžetake krize, ocijenio je da vlada kancelara Olafa Scholza ne zrači pouzdanošću, kao i da ljude pretjerano opterećuje mogućim putevima klimatske tranzicije.

“Ne trebaju nam novi izbori, nego drugačija politika”, dodao je Jandura.

„Energija i mobilnost sve su skuplji, sada zbog cestarina i sve većeg poreza na CO2“, nastavio je, objašnjavajući da smanjenjem prometa pritisak toliko raste da se kompanije počinju pakirati i napuštati Njemačku.

“To je zastrašujući signal za uzbunu”, dodao je Jandura.

Prema njegovim riječima, uprave četvrtine anketiranih kompanija bi povećale investicije, ali ih koči poslovni okvir.

“Propisi o pakiranju i bezbroj obveznih dozvola, podataka i kontrola vežu radnu snagu u privredi i povećavaju troškove”, upozorio je predsjednik BGA.