Svijet

Njemačka ulaže 20 milijardi eura u industriju čipova

Autor: Biznis.ba
Njemačka ulaže 20 milijardi eura u industriju čipova

Njemačka vlada planira da uloži 20 milijardi eura u proizvodnju čipova i tako podstakne tehnološki sektor u zemlji.

Kako navodi Bloomberg, vlada njemačkog kancelara Olafa Šolca želi da obezbijedi snabdijevanje kritičnim komponentama zbog rastućih geopolitičkih tenzija.

Berlin će izdvojiti pomenutu svotu iz vanbudžetskog Fonda za klimu i transformaciju (KFT), a Njemačka će do 2027. godine podijeliti ovaj novac njemačkim i stranim kompanijama, navode izvori koji su uključenu u pregovore.

Američki proizvođač čipova Intel i tajvanski TSMC će dobiti 75 odsto od ukupne sume.

Intel će dobiti subvencije njemačke vlade u iznosu od 10 milijardi evra, koje su predviđena za fabriku čipova u Magdeburgu.

Ova suma predstavlja trećinu ukupne investicije u objekat.

Njemačka vlada je u posljednjoj fazi pregovora sa najvećim svjetskim proizvođačem čipova, tajvanskim TSMC.

Berlin želi da TSMC izgradi fabriku čipova u Drezdenu, a njemačka vlada će za tajvansku kompaniju izdvojiti pet milijardi eura, što je polovina ukupne investicije u objekat, tvrde upućeni izvori.

Najveći njemački proizvođač poluprovodnika, njemački Infineon, će dobiti milijardu eura, što predstavlja oko 20 odsto ulaganja u novu fabriku čipova kod Drezdena.

Državni podsticaj će dobiti i zajednički poduhvat njemačke kompanije ZF Fridrihshafen i američke firme Volfspid, koji traži pomoć države od 750 miliona eura.

Berlin se odlučio za velike subvencije uprkos tome što njemačka vlada planira da smanji budžet za narednu godinu, što podrazumjeva i kresanje izdataka za socijalnu politiku.

Njemački paket subvencija za industriju čipova je veći i od najavljenih ulaganja vlade Japana - 12,62 milijarde eura, ili Indije - 9 milijardi eura, u isti sektor, navodi američka agencija.

(Biznis.ba)