Svijet

Njemačka Vlada dogovorila rebalans budžeta

Autor: Biznis.ba
Njemačka Vlada dogovorila rebalans budžeta

Njemačka Vlada prihvatila je predlog rebalansa budžeta i napravila prvi korak ka odstupanju od takozvane kočnice zaduživanja u ovoj godini.

Vladine odluke treba da potvrdi Bundestag, što se očekuje prije Božića.

Njemačka je ušla u budžetsku krizu nakon što je Ustavni sud nedavno proglasio ništavnom odluku Vlade o prebacivanju 60 milijardi eura iz Fonda za pomoć građanima i ekonomiji tokom pandemije u Fond za zaštitu klime i modernizaciju privrede.

Odluka suda dovela je u pitanje i druga državna sredstva, prenosi SEEbiz.

“Rebalans budžeta za ovu godinu posljedica je presude Ustavnog suda”, rekao je ministar finansija Christian Lindner.

On je dodao da Vlada ne planira da se dodatno zadužuje.

Vlada rebalansom želi da stvori zakonsku osnovu za kredite kojima je već ove godine subvencionirala cijene energenata i pomogla poplavljenim područjima. Riječ je o 45 milijardi EUR.

"Riječ je o otklanjanju zakonske povrede koja bi se dogodila da sada ništa ne preduzmemo", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Konkretno, rezerve u Fondu za klimu i transformaciju smanjuju se za 60 milijardi eura, koje nakon presude više nijesu dostupne.

Uz to, 43,2 milijarde eura kredita naknadno će otići u Fond za subvencioniranje cijena energije. Oko 1,6 milijardi eura pomoći za Aršku dolinu, koju su prije dvije godine pogodile katastrofalne poplave, trebalo bi staviti i na zakonsku osnovu.

Preduslov za sve to je da Bundestag proglasi vanredno stanje i tako četvrti put omogući zaobilaženje takozvane kočnice zaduživanja.

Dužnička kočnica je ustavni instrument koji sprečava prekomjerno zaduživanje države. Prethodnih godina Bundestag je prvo stao zbog pandemije, a potom i zbog posljedica ukrajinskog rata na njemačke državne finansije.

Argument je sada isti – dalekosežne humanitarne, socijalne i ekonomske posljedice rata u ovoj godini značajno utiču na njemačke javne finansije. I elementarna nepogoda iz ljeta 2021. godine je vanredno stanje i šteta još nije sanirana.

Biznis.ba