Svijet

Njemačka želi uvesti mjere na zaštiti ključne infrastrukture

Autor: Biznis.ba
Njemačka želi uvesti mjere na zaštiti ključne infrastrukture

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova želi uvesti mjere usmjerene na zaštitu kritične infrastrukture zemlje, sudeći po nacrtu plana u čiji je uvid došao Reuters u ponedjeljak, u jeku zabrinutosti zbog stranog uticaja u određenim oblastima ekonomije.

Nacrt, koji je dostavljen drugim vladinim ministarstvima na konsultacije, poziva na uspostavljanje dosljedne regulative u 16 njemačkih država kako bi se zaštitila strateški važna infrastruktura u raznim sektorima.

Moraju se postaviti minimalni standardi za operatere, koji će morati da naprave planove otpornosti, uzimajući u obzir svaki mogući rizik.

Svaki ozbiljan poremećaj mora se prijaviti, sudeći po dokumentu od 48 stranica, koji ne navodi potencijalne kazne za kršenje novih pravila.

Ruska invazija na Ukrajinu, nakon koje su naftovodi Sjeverni tok oštećeni u neobjašnjivim napadima, dovela je Njemačku i druge evropske zemlje u stanje visoke pripravnosti u pogledu kritične infrastrukture.

Kineska ponuda za jedan od tri lučka terminala u Hamburgu prošle godine izazvala je političku buru oko rizika takvih stranih ulaganja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima za cilj da do kraja godine vladi predstavi finalizirani prijedlog zakona, nakon čega bi on bio upućen u parlament, gdje se ne očekuju veće prepreke.

Ministarstvo želi da ukine definiciju kritične infrastrukture, koja obuhvata oblasti kao što su energetika, saobraćaj i telekomunikacije, prenosi Reuters.

Biznis.ba / FENA