Svijet

Njemačke željeznice prijete štrajkom

Autor: Biznis.ba
Njemačke željeznice prijete štrajkom

Njemački sindikat željezničara EVG saopštio je da će tražiti od svojih članova da glasaju o sveobuhvatnom štrajku, nakon što su propali pregovori o platama sa glavnim nacionalnim željezničkim operatorom Deutsche Bahn.

Kako navodi AP, EVG je do sada već organizovao višesatne ili jednodnevne štrajkove upozorenja, što je uobičajena taktika kada njemački sindikati pregovaraju o visini plata, ali sada prijeti da će preći na dugotrajnije štrajkove, nakon što pregovori sa Deutsche Bahnom nisu dali rezultat.

Lider sindikata, Martin Burkert, rekao je da će za odobrenje za neograničene štrajkove u Njemačkoj biti potrebno tri četvrtine svih glasova na glasanju koje će trajati četiri do pet sedmica.

On je dodao da štrajkovi upozorenja neće biti obustavljeni za vrijeme glasanja.

EVG je pozvao na povećanje plata od 12 odsto.

AP navodi da je proteklih nekoliko mjeseci bilo mnogo drugih napetih pregovora o platama u Njemačkoj, jer je inflacija i dalje visoka i u maju je iznosila 6,1 odsto.

Tokom spora oko plata, Deutsche Bahn je optužio EVG da pokušava da odnese pobjedu u okviru rivalstva sa drugim glavnim sindikatom željezničara, tradicionalno agresivnijim GDL-om, koji bi trebalo da počne pregovore za svoje članove kasnije ove godine, prenosi Onasa.

(Biznis.ba)