Svijet

Njemački BDP blago pao

Autor: Biznis.ba
Njemački BDP blago pao

Njemačka privreda blago je smanjena u trećem tromjesečju, pritisnuta slabom kupovnom moći građana i višim kamatnim stopama, pokazali su podaci statističkog ureda.

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je u tri mjeseca zaključno s septembrom za 0.1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođenim podaci Destatisa.

U drugom tromjesečju ostvaren je pak privredni rast od skromnih 0.1 posto, nakon stagnacije u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazuju revidirani podaci statističkog ureda za oba kvartala.

Prethodni podatak pokazivao je stagnaciju u drugom kvartalu i 0.1-postotni pad aktivnosti u prva tri mjeseca, pokazuju tablice. U Destatisu na strani nepovoljnih uzročnika posebno izdvajaju slabiju potrošnju kućanstava budući da je visoka inflacija i u razdoblju od jula do septembra nagrizala kupovnu moć potrošača.

Uteg potrošnji bile su podignute kamatne stope.

Evropska centralna banka podigla ih je od jula prošle godine za 4.5 postotnih bodova kako bi obuzdala inflaciju u eurozoni. Prošle sedmice zadržala ih je na važećem nivou, ocijenivši da je kočenjem potrošnje obuzdala rast cijena. Pozitivan doprinos njemačkom BDP-u u razdoblju od jula do septembra dale su pak bruto investicije u opreme i strojeve, objavio je statistički ured.

U odnosu na treći kvartal prošle godine najveća evropska privreda pala je za 0.8 posto, prema cjenovno usklađenim podacima.

U drugom tromjesečju aktivnost se na godišnjem nivou smanjila za 0.4 posto. Kada se izuzmu i kalendarski uzročnici, stopa pada iznosila je 0.3 posto zato što je treći ovogodišnji kvartal imao jedan radni dan manje nego isto prošlogodišnje razdoblje, objašnjava Destatis, prenosi Hina.

(Biznis.ba)