Svijet

Njemački energetski div Uniper traži paket pomoći od njemačke vlade

Autor: Biznis.ba
Njemački energetski div Uniper traži paket pomoći od njemačke vlade

Njemački div za snabdijevanje energentima Uniper saopćio je u petak da će zatražiti od vlade paket pomoći, u jeku rastućih nestašica prirodnog gasa zbog rata u Ukrajini.

Uniper je najveći njemački uvoznik ruskog gasa, koji prodaje lokalnim komunalnim firmama.

Uniper navodi u saopćenju da stabilizacijske mjere koje traži imaju za cilj “prekid trenutne akumulacije značajnih gubitaka, i koje pokrivaju potrebe Uniperove likvidnosti i zaštitu kreditnog rejtinga Unipera zasnovanog na ulaganjima”.

Kompanija je saopćila da je njen najveći dioničar, Fortum sa sjedištem u Finskoj, također u razgovorima s njemačkom vladom “koji se bave negativnim posljedicama trenutnih restrikcija u snabdijevanju gasom Unipera”.

- Prijedlog Fortuma uključuje restrukturiranje Unipera u cilju uspostave sigurnosti kompanije pod vlasništvom njemačke vlade – navodi se u saopćenju.

Dok vlada može uzeti veći udio u Uniperu, kako bi zadržala firmu likvidnom, ili bi proslijedila veće troškove nabavke na potrošače, njemački ministar ekonomije Robert Habeck izjavio je u petak da se o narednim koracima još razgovara.

- Ono što je bitno je da mi nećemo dopustiti strateški bitnoj kompaniji da postane nesolventna i izazove turbulencije na svjetskim energetskim tržištima – kazao je.

Habeck je izjavio da novi zakon odobren u ovoj sedmici daje njemačkoj vladi razne opcije da djeluje, “i mi ćemo i djelovati”, dodao je.

Uniper je umanjio svoju finansijsku perspektivu u ovoj godini prošle sedmice, ukazujući na redukcije u isporukama gasa ruskog Gazproma u posljednjim sedmicama koje su ga prinudile da kupuje zamjenske energente po višim cijenama.

- Otkako Uniper ne može da još raspoređuje te dodatne troškove, to rezultira značajnim finansijskim bremenom – saopćila je tada kompanija, prenosi AP.

(Fena)