Svijet

Njemački izvoz u junu dostigao rekordan nivo

Autor: Biznis.ba
Njemački izvoz u junu dostigao rekordan nivo

Njemački izvoz je u junu potukao sva očekivanja s rastom od 4,5 odsto, dostigavši rekordan nivo zahvaljujući tražnji iz Evropske unije, Sjedinjenih Država i Kine, prema današnjim statističkim pokazateljima.

Izvoz je porastao treći mjesec zaredom, poguravši njemački sezonski prilagođen trgovinski suficit na 6,4 milijarde evra (6,51 milijardu dolara) u junu, što je znatno iznad prognoziranih 2,7 milijardi evra, izvještava Rojters.

Britanska agencija podsjeća da su u julu objavljeni preliminarni podaci o spoljnotrgovinskoj aktivnosti u maju, prema kojima je Njemačka u tom mjesecu zabilježila prvi trgovinski deficit u posljednjih više od 30 godina.

Međutim, majski podatak o deficitu od 1,0 milijardi evra revidiran je danas na suficit od 0,8 milijardi evra.

Izvoz u Sjedinjene Države, koje su najveće njemačko izvozno tržište, porastao je u junu za 6,2 procenta u odnosu na maj, dok je izvoz u zemlje članice Evropske unije povećan za 3,9 odsto.

Ekonomisti, međutim, skreću pažnju na to da je računica Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa, izvedena na nominalnoj osnovi i da ne uključuje uticaj rasta cijena, odnosno inflacije.

"Ove brojke treba uzeti sa rezervom", rekao je Tomas Gicel iz VP banke.

Njemački uvoz je u junu zabilježio rast od 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima, saopštio je Destatis.

Analitičari koje je anketirao Rojters predviđali su rast izvoza od 1,0 odsto na mjesečnom nivou i rast uvoza od 1,3 procenta.

Biznis.ba