Svijet

Nova italijanska koalicijska vlada nema namjeru napustiti euro

Autor: Biznis.ba
Nova italijanska koalicijska vlada nema namjeru napustiti euro
Nova italijanska koalicijska vlada nema namjeru napustiti euro i planira se fokusirati na smanjenje duga, rekao je ministar privrede Giovanni Tria u pokušaju da smiri nervozna finansijska tržišta.

Status italijanskih obveznica pogoršao se zbog strahova da će novo italijansko vodstvo poduzimati rastrošne poteze koje Italija ne može podnijeti, a tržišta su strahovala da će euroskeptici u novoj koaliciji pokušati izvući državu iz eurozone.

Tria je u svom prvom medijskom nastupu, otkad je prošle sedmice preuzeo funkciju, za novine Corriere della Sera rekao da koalicija želi potaknuti rast kroz investicije i strukturne reforme, prenosi Al Jazeera Balkans.

- Naš cilj je jačati rast i zaposlenost. No, to ne planiramo kroz rast budžetskog deficita - istakao je Tria i najavio kako će predstaviti svoje nove ekonomske prognoze i ciljeve vlade u septembru.

- Bit će u potpunosti u skladu s ciljem nastavka smanjenja odnosa duga i BDP-a - naglasio je Tria.

Vlada koja se sastoji od Pokreta pet zvijezda i Lige prvo je je ministra privrede imenovala čovjeka koji je euro nazvao "historijskom pogreškom".

Nakon što je predsjednik države odbio njegovu nominaciju dato mu je manje važno ministarstvo.

Tria je nepoznati profesor ekonomije koji nije povezan sa strankama, a koalicija ističe kako je predan ostanku u eurozoni.

- Pozicija vlade je jasna i jedinstvena. Nema govora o napuštanju eura - rekao je ministar.

Dodao je kako je razgovarao s njemačkim kolegom i da se raduje "plodonosnom dijalogu" s Evropskom unijom.

Biznis.ba / FENA