Svijet

Nova optužba protiv Volkswagena

Autor: Biznis.ba
Nova optužba protiv Volkswagena

Ured za zaštitu potrošača Njemačke i Njemački automobilski klub (ADAC) podigli su u u četvrtak u ime vlasnika automobila oštećenih zbog skandala oko manipulacije dizelskih motora pred sudom u Braunschweigu tužbu protiv koncerna Volkswagen.

"Tužbom se želi dokazati da je Volkswagen svjesno obmanjivao svoje klijente manipuliranjem rezultata testiranja ispušnih plinova", saopšteno je iz Ureda za zaštitu potrošača i ADAC-a.

"Volkswagen je prevario i svojim je klijentima dužan odštetu", smatra Klaus Mueller, predsjednik Ureda za zaštitu potrošača Njemačke.

Tužba protiv Volkswagena je jedna od prvih tužbi takve vrste a omogućuje je tzv. zakon o oglednim procesima koji je danas stupio na snagu.

U procesu će prvo biti odlučeno je li Volkswagen dužan isplatiti odštetu a u slučaju da je, tužbi se s konkretnim odštetnim zahtjevima priključuju klijenti. Ova vrsta procesa omogućava većem broju građana koji su pogođeni istim problemima da se riješe opasnosti podmirenja troškova procesa u slučaju gubljenja spora.

Njemačka ministrica pravosuđa Kritina Barley pohvalila je novi zakon i rekla da bi u slučaju Volkswagena i do dva miliona građana moglo ostvariti svoja prava.

Volkswagen je objasnio kako ne vidi pravne temelje za tužbu.

"Sva vozila o kojima se radi u tužbi su isporučena tehnički ispravna i u voznom stanju“, saopšteno je iz Volkswagena. Iz kompanije su poručili da su mjere za uklanjanje problema koji su vodili iskrivljenoj slici glede ispušnih plinova uslijedile još prije više od dvije godine te da je ovaj proces u međuvremenu okončan.

Biznis.ba / Hina