Svijet

Novi aerodrom u Berlinu konačno se otvara u oktobru 2020. godine

Autor: Biznis.ba
Novi aerodrom u Berlinu konačno se otvara u oktobru 2020. godine

Aerodrom Brandenburg u Berlinu (BER) konačno će biti u funkciji od 31. oktobra 2020. godine, devet godina nakon što je trebao biti otvoren.

O ovom aerodromu se mnogo pisalo zbog skandala vezanih za korupciju i lošeg dizajna. Projekt je postao predmet ismijavanja u toj zemlji koja je poznata po svojoj učinkovitosti, piše DW.

BER je trebao biti otvoren u martu 2011. godine. To je bio prvi od narednih 10 planiranih datuma za otvorenje koji su istekli. Inicijalni budžet je bio 2,83 milijarde eura, ali je od tada porastao na sedam milijardi eura.

Nakon blizu 15 godina planiranja, izgradnja je počela 2006. godine. Trebao je zamijeniti manje berlinske aerodrome Tegel i Schönefeld koji su nekada bili glavna tačka bivšeg Zapadnog i Istočnog Berlina.

Problemi s kojima se BER suočavao:

- Prije devet godina firma koja je planirala izgradnju je proglasila bankrot, uzrokujući velika kašnjenja u okončanju izgradnje.

- Početkom 2012. godine postalo je jasno da postoje problemi sa protupožarnom zaštitom i sistemom uzbune na aerodromu, što je prolongiralo završetak radova. Te godine operatori su objavili kako su već premašili budžet za trećinu.

- Do 2014. godine, povećavajući saobraćaj na dva postojeća aerodroma u Berlinu postalo je jasno da će BER odmah nakon otvaranja raditi s punim kapacitetom, što je ukazalo na potrebu budućeg redizajna prije nego se uopće otvorio.

- U 2015. godini bivši operator BER-a osuđen je za primanje mita od firme koja je izgradila sistem zaštite od požara.

- Prošle godine firma za testiranje sigurnosti TUV otkrila je više od 800 prekršaja u vezi žica.

Lufthansa koja je trebala biti najveća aviokompanija BER-a, pozdravila je ovu najavu za otvorenje sljedeće godine kao pozitivan signal kazavši da su operateri dali čvrsto obećanje.

Šef aerodroma Engelbert Lütke Daldrup rekao je kako je siguran da će prvi avion sletjeti tu u 31.10.2020. godine, a poletjeti sljedeći dan. Predsjednik Nadzornog odbora Rainer Bretschneider kazao je kako još uvijek postoje nedostaci koje je potrebno otkloniti kao bi se postigao taj cilj.

Daldrup nije komentirao zatvaranje aerodroma Tegel što se smatra završnom fazom otvorenja BER-a, a što bi se trebalo dogoditi sedam dana kasnije.

Biznis.ba