Svijet

Novi aerodrom u Istanbulu biće prepoznatljiv u svijetu

Autor: Biznis.ba
Novi aerodrom u Istanbulu biće prepoznatljiv u svijetu
Novi aerodrom u Istanbulu, čiju će prvu etapu 29. oktobra otvoriti predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan, sadržavaće brojne karakteristike po kojima će biti prepoznatljiv u svijetu, bilo da je riječ o veličini, infrastrukturi, sigurnosnim sistemima ili dizajnu.

Kompanija osnovana u oktobru 2013. ”Istanbul Grand Airport (IGA)” pet godina radi na realizaciji ovog megaprojekta.

Za otvorenje prve faze koja će opslužiti 90 miliona putnika godišnje, investirano je šest milijardi eura.

Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a druge faze bi trebale biti završene do 2023. godine. Na gradnji aerodroma koji će biti jedan od najvećih u svijetu angažovano je oko 10.000 ljudi.

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imaće kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

Nakon što aerodrom bude stavljen u funkciju, kompanija bi za 25 godina trebala isplatiti 26 milijardi eura rente, uključujući i porez, odnosno oko 1,1 milijardi eura godišnje.

U prvoj etapi planirano je dnevno pet slijetanja i isto toliko uzlijetanja. Letovi su planirani, unutar zemlje, prema Ankari, Izmiru i Antaliji, odnosno Turskoj Republici Sjeverni Kipar i Azerbejdžanu, koji će biti prvi međunarodni letovi.

Očekuje se da će na aerodromu dnevno uzlijetati i slijetati 2.000 aviona, prema više od 350 destinacija, a svoje usluge nudiće 250 aviokompanija.

Novi aerodrom, još prije otvorenja, je dobio nekoliko nagrada, pa se može očekivati da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

Zgrada aerodromskog terminala prostiraće se na 1,3 miliona kvadratnih metara i biće među najvećima u svijetu. Vanjski i unutrašnji izgled inspirisani su motivima turske arhitekture.

Novi aerodrom u Istanbulu biće povezan i željeznicom do centra grada, a radovi na krakovima i dalje traju. Potpisani su i ugovori s licenciranim taksi prevoznicima koji će poštovati niz standarda za pružanje usluga.

Na aerodromu će biti korištena i najnovija tehnologija, a biće postavljeni i podni radari.

Kretanja će biti uočena na razdaljini od 2,5 kilometra. Na svakih 60 metara nalaziće se fiksna kamera, na svakih 360 PTZ kamere, 720 termalne kamere i fiberoptički senzori. Na dva punkta nalaziće se pripadnici snaga sigurnosti.

Na 9.000 pametnih kamera postavljenih na terminalu i parkinzima instalirano je osam profila sumnjivih ponašanja. Oni koji budu imali jedan od njih, biće odmah detektovani.

Postavljeni su i sistemi za raspoznavanje registarskih oznaka, odnosno infrastrukture za skeniranje lica.

Biznis.ba / AA