Svijet

Obećanje Moskve: Pomoći ćemo Kubi da osigura zalihe nafte i naftnih derivata

Autor: Biznis.ba
Obećanje Moskve: Pomoći ćemo Kubi da osigura zalihe nafte i naftnih derivata
Ruski premijer Dmitrij Medvedev je kazao da će Rusija pronaći način kako pomoći Kubi da osigura zalihe nafte i naftnih derivata.

Medvedev je tokom posjete Kubi obećao pomoć kada je u pitanju razvoj energetskog sektora te zemlje, ali nije najavio nikakvu kratkoročnu mjeru kojom bi joj se pomoglo u jeku nestašice goriva koja je uslijedila nakon postroženja američkih sankcija.

Pomoć iz Venecuele omogućila je Kubi kratak predah, ali podrška dviju najbližih saveznica neće, čini se, riješiti goruće probleme te zemlje, zbog čega je vlada proširila brojne mjere uštede energije koje je uvela u posljednjih mjesec dana.

- Mislim da ćemo pronaći druge načine kako pomoći Kubi da dobije naftu i naftne derivate", odgovorio je Medvedev za televiziju Rusija 1 na novinarsko pitanje o tomu mogu li ruski brodovi pratiti tankere na putu do Kube - prenose agencije.

"Danas smo razgovarali o tome i složili se da ćemo izraditi plan o snabdijeanju Kube energijom, imajući pritom u vidu konvencionalne izvore energije i možda neke druge dostupne načine", kazao je.

Havana je 11. septembra navela da nije osigurala dovoljnu količinu goriva, poput benzina i dizela do kraja mjeseca, zbog sankcija što su ih Sjedinjene Države uvele u znak odmazde za kubansku podršku venecuelskom predsjedniku Nikolasu Maduru, prenosi Avaz.

Proizvodnja nafte na Kubi trenutno zadovoljava oko 40 posto potreba zemlje, a gotovo sav ostatak već godinama joj isporučuje Venecuela.

Tokom razgovora održanih u sklopu posjete Kubi predstavnici te zemlje kazali su da će platiti sve svoje neizmirene dugove prema Moskvi, rekao je Medvedev.

Biznis.ba