Nakon nesreće

Obnova mosta u Baltimoreu mogla bi koštati najmanje 2 milijarde dolara

Autor: Biznis.ba
Obnova mosta u Baltimoreu mogla bi koštati najmanje 2 milijarde dolara
Foto: X

Uz napore koji su u toku da se očiste hiljade tona čeličnih ostataka sa srušenog mosta u luci Baltimorea, guverner Marylanda Wes Moore sinoć je pozvao republikance da sarađuju s demokratima kako bi odobrili savezna sredstva za obnovu mosta i oporavak lučke privrede.

Most Francis Scott Key u Baltimoreu srušio se u utorak rano ujutro, usmrtivši šest cestarskih radnika, kada je veliki kontejnerski brod ostao bez struje i udario u potporni stup. Veći dio raspona srušio se u rijeku Patapsco, blokirajući brodski kanal luke Baltimore.

Bidenova administracija je u četvrtak pustila 60 miliona dolara početne hitne pomoći za pomoć u čišćenju ostataka mosta i ponovnom otvaranju luke, koja je najveća u SAD-u za uvoz i izvoz "roll-on, roll-off" vozila za poljoprivredu i građevinarsku opremu.

Luka je zatvorena od utorka, ostavljajući u neizvjesnosti radna mjesta za oko 15.000 ljudi koji se oslanjaju na njezino svakodnevno poslovanje.

Savezni dužnosnici rekli su zakonodavcima Marylanda da bi konačni trošak ponovne izgradnje mosta mogao porasti na najmanje 2 milijarde dolara, izvijestio je Roll Call pozivajući se na izvor upoznat s raspravama.

Demokratski predsjednik Joe Biden obećao je da će federalna vlada pokriti troškove, ali to će ovisiti o usvajanju zakona koji će odobriti sredstva i u Zastupničkom domu pod vodstvom republikanaca i u Senatu pod vodstvom demokrata, prenosi Index hr.

Podijeljeni Kongres opetovano je razdiran stranačkim borbama oko finansiranja, pri čemu su tvrdokorni republikanci često u sukobu čak i s članovima vlastite stranke. Moore, demokrat, rekao je da bi republikanci trebali biti voljni odobriti finansiranje ne samo za dobrobit grada Baltimorea, već i za nacionalnu privredu. "Moramo biti sigurni da stvarno brzo napredujemo kako bismo ponovo pokrenuli američku privredu, jer je luka Baltimore ključna za naš veći privredni rast", rekao je.

Ministar saobraćaja Pete Buttigieg izrazio je optimizam da će Kongres odobriti sredstva potrebna za čišćenje i obnovu, ističući da je podijeljeno zakonodavno tijelo usvojilo Bidenov infrastrukturni paket vrijedan bilion dolara 2021. godine.

Očekuje se da će Biden ove sedmice posjetiti mjesto urušavanja mosta.

Ogromna dizalica počela je rezati dijelove srušenog mosta kako bi ih pripremila za uklanjanje u subotu, što je, kako su rekli dužnosnici, prvi korak dugog i kompliciranog čišćenja.

Glasnogovornik ureda guvernera rekao je u nedjelju da je komad mosta težak 200 tona uklonjen i da službenici rade na određivanju najbolje strategije za izvlačenje broda iz ruševina.

Kasnije jučer dužnosnici su rekli da se pripremaju za uspostavu alternativne rute za "komercijalno bitna plovila". Iako je objavljeno nekoliko dodatnih detalja, vrijeme otvaranja alternativne rute nije jasno navedeno. Koordinator kapetan David O'Connell rekao je da će zamjena "podržati protok pomorskog prometa u Baltimoreu." Video koji su objavile službe za hitne intervencije pokazuje kako dužnosnici obalne straže bacaju plutače u vodu u blizini mjesta sudara.

Olupina i opasni vremenski uslovi onemogućili su roniocima nastavak potrage za četiri preostala tijela poginulih građevinskih radnika posljednjih dana, rekao je Moore.

Moore i drugi dužnosnici odbili su dati procijenjeni vremenski okvir ponovnog otvaranja luke i ponovne izgradnje mosta.