Globalni nivo

Očekuje se da će cijene hrane pasti ove godine, ali rizici ostaju visoki

Autor: Biznis.ba
Očekuje se da će cijene hrane pasti ove godine, ali rizici ostaju visoki
Foto: Unsplash/Ilustracija

Rastuće cijene hrane širom svijeta možda će ove godine napokon dostići dno.

Prema Oxford Economicsu, očekuje se da će globalne cijene hrane pasti 2024., što će donekle olakšati kupcima.

"Naša osnovna prognoza je da će svjetske cijene prehrambenih proizvoda zabilježiti godišnji pad ove godine, smanjujući pritisak na maloprodajne cijene hrane dalje nizvodno", napisala je firma za privredno savjetovanje u nedavnoj bilješci.

Ključni pokretač pada cijena prehrambenih roba je "obilna ponuda" mnogih važnih usjeva, posebice pšenice i kukuruza.

Izuzetne žetve u posljednjim mjesecima za obje osnovne kulture dovele su do stalnog pada cijena.

Futuresi pšenice pale su gotovo 10% od godine do danas, dok su terminske cijene kukuruza izgubile oko 6% u istom periodu, prema podacima FactSeta.

Poljoprivrednici su povećali proizvodnju žitarica pšenice i kukuruza nakon viših cijena nakon što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu 2022.

Kao rezultat toga, globalna žetva kukuruza za tržišnu godinu koja završava u augustu ove godine vjerovatno će biti rekordna, prema analizi Oxforda. Predviđa se da će žetva pšenice također biti visoka, iako malo niža od rekordnog nivoa u marketinškoj godini 2022. do 2023., navodi se u izvještaju Oxforda.

Pritisci opskrbe žitaricama u Rusiji i Ukrajini također su smanjeni.

Uprkos propasti inicijative Black Sea Grain u srpnju prošle godine, ukrajinski poljoprivredni izvoz se dobro drži, napisao je vodeći ekonomist Oxford Economicsa Kiran Ahmed, prenosi SEEbiz.

Ruski izvoz pšenice također je preplavio međunarodna tržišta, držeći niske cijene, dodao je.

Pšenica i kukuruz, zajedno s rižom, čine više od polovice globalnog unosa kalorija. To znači da će smjer njihovih cijena kritično utjecati na prehrambene proračune potrošača širom svijeta, ističe se u izvještaju.

Iako su cijene pšenice i kukuruza snažno pale, cijene riže su stalno rasle, a globalne zalihe otežane izvoznim ograničenjima koja je nametnula Indija, koja čini oko 40% svjetske proizvodnje riže. Loše žetve u zemlji prošle godine također su pogurale cijene. Suprotno padu cijena pšenice i kukuruza, terminski ugovori s sirovom rižom porasli su preko 8% od početka godine.

Globalne cijene hrane zabilježile su pad od 9% u 2023., prema podacima Svjetske banke. Slično tome, svjetski indeks cijena hrane Ujedinjenih naroda u februaru je dostigao najniži trogodišnji nivo, ali je u martu doživio blagi oporavak, potaknut povećanjem mliječnih proizvoda, mesa i biljnih ulja.

“Očekujemo da će cijene pasti za daljnjih 5,6% ove godine prije nego što sljedeće godine porastu na godišnjem nivou”, rekao je Ahmed.

Uprkos tome, Oxford Economics primijetio je da su rizici za njegovu prognozu cijena hrane još uvijek "pretežno nagnuti prema gore", s nepovoljnim vremenskim uslovima na kartama.

Loše vrijeme narušava povjerenje agrobiznisa i izglede za usjeve, a kakao je nedavno skočio na rekordni nivo dok se zapadnoafrički farmeri bore s lošim vremenom i bolestima. Ako loši vremenski uslovi potraju, izgledi za žetvu mogli bi biti narušeni u drugim ključnim regijama uzgoja usjeva, dodaje se u bilješci.

"Međutim, mislimo da su cijene sada blizu donje granice i da će početi postupno rasti kroz drugu polovinu 2024.", stoji u izvještaju.

Kupci u Africi i Aziji također su se suzdržali od kupnje pšenice u nadi za još nižim cijenama - a njihov povratak na tržište mogao bi dovesti do oporavka cijena, rekao je Ahmed. Osim toga, cijene riže, koje su i dalje visoke, također bi mogle potaknuti veća izvozna ograničenja koja dolaze iz Indije.

“Stoga, dok je naš osnovni slučaj da cijene hrane ostanu niske ove godine, povećavaju se rizici da bi se cijene mogle vratiti oštrije nego što se očekivalo. To bi moglo zadržati inflaciju cijena hrane višom nego u našem osnovnom slučaju, održavajući pritisak na potrošača”, zaključio je.