Većina ostaje na crnoj listi

Određenim australskim klaonicama ponovo dopušten izvoz govedine u Kinu

Autor: Biznis.ba
Određenim australskim klaonicama ponovo dopušten izvoz govedine u Kinu
Prodavnica u Kini / Ilustracija

Australska vlada danas je saopćila da će trima klaonicama u zemlji ponovno biti dopušteno izvoziti govedinu u Kinu zbog ublažavanja trgovinskih napetosti između dviju zemalja.

Ipak, većina će australskih klaonica ostati na kineskoj crnoj listi trgovine, saopćili su mediji.

"Taj je potez još jedan pozitivan korak prema stabilizaciji naših odnosa sa Kinom”, rekao je australski ministar trgovine Don Farrell, dodavši da će se nastaviti vršiti pritisak da se uklone preostale trgovinske prepreke što je prije moguće.

Peking je nedavno ukinuo carine na australske proizvode, uključujući ječam. Prošlog mjeseca Canberra je također postigla dogovor sa Pekingom koji bi mogao dovesti do ukidanja antidampinških carina na vino uvedenih 2020. godine.

Od 2020. godine, deset australskih klaonica dobilo je zabranu trgovanja sa Kinom. Peking tvrdi da su izvoznici krivo označili meso ili ga kontaminirali.

Zategnuti odnosi između dvaju zemalja

U to vrijeme odnosi između dviju zemalja postajali su zategnutiji. Peking je reagovao na Caberrrinu zabranu postavljanja 5G mreže kineskog telekomunikacijskog diva Huawei-a u Australiji.

Kina je tako uvela carine na australsko vino među nizom trgovinskih carina na nekoliko drugih australskih izvoznih proizvoda, uključujući ječam, govedinu i ugljen. Carina od više od 80 posto na australski ječam ukinuta je u augustu. Sankcije na izvoz jastoga još uvijek ostaju na snazi.

Odnosi su se poboljšali od kako je laburist Anthony Albanese zamijenio konzervativca Scotta Morrisona na mjestu premijera 2022. godine.