inflacija se smanjuje

OECD povećao prognozu rasta globalnog BDP-a

Autor: Biznis.ba
OECD povećao prognozu rasta globalnog BDP-a
Foto: Arhiv

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) povećala je u srijedu svoja očekivanja za rast globalne privrede sa 3,1 posto na 3,2 procenta.

Objavljujući svoj Privremeni izvještaj o ekonomskim izgledima, OECD je saopštio da je rast globalne proizvodnje ostao otporan i da je inflacija nastavila da se smanjuje, prenosi Anadolu Agency.

„Rast je bio relativno snažan u mnogim zemljama G20, uključujući Sjedinjene Američke Države, Brazil, Indiju, Indoneziju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Nasuprot tome, rezultati su ostali blagi u nekoliko ekonomija, uključujući Njemačku, a proizvodnja je smanjena u Argentini“, navodi se u izvještaju.

Predviđa se da će ekonomije G20 rasti za 3,2 posto, što je 0,1 procentni poen više u odnosu na prethodnu procjenu, dok je prognoza eurozone ostala nepromijnjena na 0,7 posto za ovu godinu.

Među glavnim ekonomijama eurozone, predviđanja rasta BDP-a Francuske, Španije i Italije su porasla, dok se očekuje da će njemačka ekonomija rasti za 0,1 odsto, što je pad od 0,1 procentnih poena u odnosu na prethodni izvještaj u maju, prenosi Bankar me.

Očekuje se da će se argentinska ekonomija suziti za četiri odsto u 2024. godini, a Japan je bio jedina druga zemlja koja je očekivala smanjenje ekonomije među G20 za 2024. godinu, za 0,1 procenat. Organizacija očekuje povećanje od 2,6 odsto za američku ekonomiju i 1,1 procenat za Veliku Britaniju. Predviđa se da će ruska ekonomija porasti za 3,7 posto u 2024.

Očekuje se da će turska ekonomija porasti za 3,2 procenta, što je pad od 0,2 procentna poena u odnosu na majski izvještaj.

Dok su očekivanja OECD-a za svjetsku ekonomiju za 2025. godinu ostala nepromijenjena na 3,2 odsto, nije bilo negativne prognoze za članice G20.