Svijet

Oktay: Turska će proizvoditi borbeni avion jednak ili napredniji od F-35

Autor: Biznis.ba
Oktay: Turska će proizvoditi borbeni avion jednak ili napredniji od F-35

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay izjavio je danas u Ankari da će njegova zemlja proizvoditi vlastiti borbeni avion koji će prema karakteristikama biti blizak ili napredniji od sadašnjeg modela F-35, javlja Anadolu Agency (AA).

Oktay je bio gost današnjeg uredničkog deska AA u Ankari, gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika agencije, a tom prilikom se dotakao i aktuelnih dešavanja.

Govoreći o memorandumima o razumijevanju potpisanim između njegove zemlje i Libije, jedan o vojnoj saradnji, a drugi o pomorskim granicama zemalja istočnog Sredozemlja, Oktay je potvrdio kako je ovim sporazumima spriječena blokada Turske na Mediteranu.

Oktay je naglasio kako je sporazum Turske i Libije i u interesu cijelog regiona, jer se, kako je kazao, radi o projektu mira.

Podsjetio je kako je ovih dana predstavljen prototip prvog turskog automobila koji je još jedan u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka te zemlje.

Naglasio je kako je Turska ranije propustila priliku s automobilom Devrim, no sada tu priliku koristi s električnim i pametnim automobilima.

Osvrnuvši se i na kritike pojedinih krugova kada je riječ o ovom automobilu, Oktay je kazao: "Oni koji se danas protiv, sutra će biti prvi koji će koristiti taj automobil."

Dodao je kako će njegova zemlja "proizvoditi vlastiti borbeni avion koji će prema karakteristikama biti blizak ili napredniji od sadašnjeg modela F-35".

Oktay je na kraju ocijenio kako je 2019. godina bila period u kojem se uvodila ravnoteža i disciplina u turskoj ekonomiji, te kako će 2020. godina biti novi procvat turske ekonomije.

Biznis.ba / AA