Svijet

OPEC ponovo srezao procjenu tražnje za naftom

Autor: Biznis.ba
OPEC ponovo srezao procjenu tražnje za naftom
Organizacija zemalja izvoznica nafte opet je oborila projekciju tražnje za naftom. To je četvrta uzastopna revizija naniže vezano za rast potrošnje u 2019.

Prema najnovijem mjesečnom izvještaju OPEC-a, koji okuplja 15 članica, svjetski apetit za naftom će porasti za 1,29 miliona barela dnevno u 2019. godini, što je za 70.000 barela nafte dnevno manje u odnosu na projekciju iz prošlog mjeseca, prenosi CNBC.

OPEC je projekciju rasta tražnje za naftom obarao u svakom mjesecu od jula, kada je prognozirao rast potražnje od 1,45 miliona barela dnevno za narednu godinu.

Naftni kartel, takođe, sada predviđa da će proizvodnja u nečlanicama OPEC-a porasti za 2,23 miliona barela dnevno naredne godine, što je za 120.000 barela dnevno više u odnosu na posljednju projekciju.

“Iako je tržište nafte sada dostiglo balans, projekcije za 2019. godinu vezano za rast proizvodnje u nečlanicama OPEC-a sugerišu da će veća proizvodnja nadmašiti rast globalne tražnje za naftom, što će dovesti do nagomilavanja viška ponude na tržištu”, ocjenjuje OPEK.

Zbog svega toga bi, kako ocjenjuje CNBC, OPEC mogao da pokrene novu rundu smanjenja proizvodnje "crnog zlata" kada se naredne nedjelje sastane sa Rusijom i još nekoliko zemalja proizvođača koje nisu članice tog kartela.

Biznis.ba