Svijet

OPEC postigao načelni dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Autor: Biznis.ba
OPEC postigao načelni dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Agencije su prenijele da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) postigla načelni dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, ali da će još pričekati odluku Ruske Federacije da bi definirali obim smanjenja.

- Nadamo se da ćemo do kraja sutrašnjeg dana donijeti nekakav zaključak... Moramo uključiti u odluku i zemlje koje nisu članice OPEC-a - rekao je novinarima prije početka sastanka saudijski ministar energetike Halid el-Falih (Khalid) i dodao da će, ako svi nisu spremni učestvovati u smanjenju proizvodnje, pričekati još malo.

Na pitanje postoji li mogućnost da dogovor ne bude postignut, Falih je kazao da ništa nije isključeno. OPEC i saveznici ove organizacije mogli bi, prema njegovim riječima, smanjiti snabdijevanje u rasponu od 500 hiljada do 1,5 miliona barela dnevno, a prihvatljivo bi bilo smanjenje za milion barela dnevno.

OPEC-ovi zvaničnici napomenuli su da bi mogli smanjiti snabdijevanje za milion barela dnevno pod uvjetom da udio Rusije iznosi 150 hiljada barela dnevno. Bude li ruski doprinos oko 250 hiljada barela dnevno, ukupno bi smanjenje moglo premašiti 1,3 miliona barela dnevno.

Cilj inicijative je poduprijeti cijene nafte koje su od početka oktobra pale za trećinu. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) traži od OPEC-a da se suzdrži od ograničenja proizvodnje da bi nafta bila još jeftinija.

- Nadamo se da će OPEC zadržati snabdijevanje u sadašnjem obimu, da ga neće ograničavati. Svijet ne želi i ne treba više cijene nafte - poručio je u jučer američki predsjednik na Twitteru.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak (Aleksander) otputovao je iz Beča natrag u Moskvu kako bi u Sankt-Peterburgu razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom. Sutra će se vratiti u Beč kako bi sudjelovao u raspravi sa članicama OPEC-a i njihovim saveznicima.

Danas je Novak izjavio da bi zbog niskih temperatura Rusiji zimi bilo teže smanjivati proizvodnju nafte nego drugim proizvođačima.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh kazao je danas da će poduprijeti smanjenje proizvodnje pod uvjetom da ne bude obvezujuće za Iran. Irački je ministar nafte Thamer Ghadhban izjavio da će njegova zemlja poduprijeti smanjenje i u njemu sudjelovati.

Rusija, Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države takmiče se u proteklim godinama za poziciju vodećeg svjetskog proizvođača nafte. Zbog zakona o zabrani kršenja ravnopravne tržišne utakmice i rascjepkane naftne industrije SAD ne sudjeluje u inicijativi ograničenja proizvodnje, napominju agencije.

Biznis.ba / Avaz