Svijet

Optimizam zbog pregovora SAD-a i Kine zadržao cijene nafte iznad 63 dolara

Autor: Biznis.ba
Optimizam zbog pregovora SAD-a i Kine zadržao cijene nafte iznad 63 dolara
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 57,57 dolara.

"Sve se i dalje vrti oko trgovinskih pregovora. Čini se da oni trenutno dominantno utječu na tržišta - rekao je Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa.

Poticajno na pregovore utječu potezi Kine, usmjereni na zaštitu intelektualnog vlasništva, dodaje McCarthy.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien u subotu je izjavio da i dalje postoje šanse da inicijalni trgovinski sporazum s Kinom bude sklopljen do kraja godine.

Kineski dnevnik Global Times u ponedjeljak je citirao stručnjake bliske trgovinskim pregovorima, prema kojima su dvije zemlje postigle široki konsenzus o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, iako još nisu riješene određene nesuglasice oko ukidanja carina.

Američki predsjednik Donald Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping prošlog su petka izrazili želju za potpisivanjem inicijalnog trgovinskog sporazuma i smirivanjem 16-mjesečnog carinskog rata koji pritišće rast svjetskog gospodarstva.

Zabrinutost i dalje izazivaju višemjesečni antivladini nemiri u Hong Kongu koji bi mogli potkopati napredak u trgovinskim pregovorima. O'Brien je u subotu upozorio da Washington neće ignorirati zbivanja u Hong Kongu, gdje prosvjednici iskazuju nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, erozije građanskih sloboda.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 64,56 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Biznis.ba / FENA