Svijet

Osnivač 'Huaweija' poručio da svijet ne može bez njegove kompanije

Autor: Biznis.ba
Osnivač 'Huaweija' poručio da svijet ne može bez njegove kompanije
Osnivač kineskog telekomunikacijskog giganta - 'Huawei' odgovorio je američkim nastojanjima da mu kompanija završi na crnoj listi, rekavši da svijet ne može bez 'Huweija' i njegove "naprednije" tehnologije, javlja BBC.

"Sjedinjene Američke Države nas ne mogu slomiti", rekao je Ren Zhengfei u intervjuu za BBC.

"Svijet nas ne može odbaciti jer smo mi napredniji", dodao je.

Ren (74) je osudio hapšenje svoje kćerke, glavne finansijske direktorke 'Huaweija, Meng Wanzhou, rekavši da je ono "politički motivisano".

Meng je uhapšena u decembru u Kanadi na zahtjev Sjedinjenih Država zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana, a sljedećeg mjeseca očekuje ročište na kojem će sud odlučivati o njenom izručenju.

"Mi se tome protivimo", kazao je Ren dodavši:

"Ali pustit ćemo sudove da to riješe".

Osnivač 'Huaweija', koji inače izbjegava medije, bio je prisiljen da javno istupa zadnjih mjeseci budući da se kompanija našla pod velikim pritiskom zbog navoda o špijunaži i američke kampanje uvjeravanja drugih zemalja da zabrane njegovu tehnologiju.

Australija je prošle godine zbog sigurnosnih pitanja zabranila 'Huawei' opremu u svojoj budućoj 5G mreži.

Novi Zeland je također zabranio svom najvećem telekom operateru da koristi 'Huawei' tehnologiju za mrežu nove generacije, dok ga je Češka navodno isključila iz svoga 20 miliona eura vrijednog tendera za uspostavljanje poresnog portala.

Američki tužitelji optužuju 'Huawei' za krađu trgovinskih tajni, tvrdeći da kompanija nudi nagrade zaposlenima ako konkurenciji ukradu tehnološke ideje.

Ren odmahuje rukom na pritisak sa zapada.

"Ako se svijetla ugase na zapadu, Istok će i dalje sjati", rekao je.

"Amerika ne predstavlja svijet. Čak i ako uvjere još zemalja da nas privremeno ne koriste, mi uvijek možemo smanjiti (firmu)", poručio je.

Sve je više, međutim, znakova da bi mogli propasti američki napori uvjeravanja saveznika da izbjegavaju tehnologiju 'Huawei'. Britanska obaveštajna služba zaključila je da se može upravljati sigurnosnim rizicima koje predstavlja korištenje 'Huawei' 5G opreme, izvjestio je 'Financial Times' u ponedjeljak.

"Ako su Britanci uvjereni da mogu da spriječe prijetnje za nacionalnu bezbjednost, onda i druge zemlje mogu svoju javnost i američku administraciju da djeluju razumno kako bi omogućili svojim davaocima telekomunikacijskih usluga korištenje kineskih komponenti", rekao je neimenovani izvor za novine.

Novi Zeland također razmatra kako svesti na najmanju moguću mjeru sigurnosne rizike koje predstavlja korištenje opreme 'Huawei 'u 5G infrastrukturi umjesto da ju u potpunosti isključi.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je u utorak da novozelandska kancelarija za sigurnost o 'Huawei 'sigurnosnoj pretnji razgovara sa 'Sparkom', domaćim telekom operaterom kojem je bilo zabranjeno korištenje opreme kineske kompanije prošle godine.

Dodala je da 'Huawei' "nikada" nije bio isključen iz potencijalnog učestvovanja u uvođenju 5G mreže u zemlji.

Biznis.ba