Zabrinutost za potražnju

Pale cijene nafte, Kina u fokusu

Autor: Biznis.ba
Pale cijene nafte, Kina u fokusu
Foto: Ilustracija

Kraj sedmice donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima, a u fokusu je Kina, tačnije zabrinutost za tamošnju potražnju.

Na londonskom tržištu je cijena barela jučer poslije podneva bila niža za 83 centa nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 84.28 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa nižoj cijeni, od 82.19 dolara.

Trgovci su ovaj tjedan tragali za signalima koji bi im pomogli u procjenama potražnje u Kini, vodećem svjetskom uvozniku.

Kineski BDP porastao je u drugom tromjesečju za 4.7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, signalizirajući posustajanje aktivnosti u usporedbi s početkom godine kada je uvećan za 5.3 posto. Tržište nekretnina ponovo se oštro smanjilo, a lična potrošnja oslabila.

Slabiji tempo rasta znači i skromniju potražnju za naftom, pa se pažnja tržišta okrenula sjednici kineske Komunističke partije u potrazi za najavama poticaja.

Dužnosnici su priznali da duga lista ekonomskih ciljeva sadrži "brojne složene proturječnosti", ali nisu skicirali konkretne mjere koje bi potaknule aktivnost druge privrede svijeta.