Svijet

Pale cijene nafte na međunarodnim tržištima

Autor: Biznis.ba
Pale cijene nafte na međunarodnim tržištima

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su ispod nivoa od 59 dolara nakon što su vijesti o prvoj fazi trgovinskog sporazuma Sjedinjenih Američkih Država i Kine umanjili optimistična očekivanja o znatnom poboljšanju odnosa između dviju svjetskih sila.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,45 dolara nižoj cijeni, od 53,25 dolara.

Kasno u petak SAD i Kina su skicirali prvu fazu trgovinskog sporazuma i suspendovali povećanje američkih carina, koje su trebale stupiti na snagu već ove sedmice.

Ipak, postojeće carine i dalje ostaju na snazi, a političari obiju zemalja smatraju da ih do postizanja dogovora čeka još dosta posla.

Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa je mišljenja da postoje još mnoga pitanja na tržištu nafte koja zahtijevaju odgovore.

"Na tržištu nafte vlada veliki oprez u vezi s onim šta sada slijedi budući da, između ostalog, još nisu riješena vrlo osjetljiva pitanja industrijske politike, prava intelektualnog vlasništva i transfera tehnologije", kazao je Tchilinguirian novinarima.

( AA)