Svijet

Partnerstvo Nvidia i YTL Power u projektu razvoja umjetne inteligencije vrijednog 4,3 milijarde USD

Autor: Biznis.ba
Partnerstvo Nvidia i YTL Power u projektu razvoja umjetne inteligencije vrijednog 4,3 milijarde USD
umjetna AI
Jedinica za komunalne usluge malezijskog konglomerata YTL (YTLP.KL) udružit će se s američkim tehnološkim gigantom Nvidia (NVDA.O) za razvoj infrastrukture umjetne inteligencije (AI) u toj zemlji jugoistočne Azije, u investicionom ugovoru vrijednom 4,3 milijarde dolara.

Očekuje se da će prva faza biti operativna sredinom 2024. godine, navodi YTL Power International u saopćenju u petak, piše Reuters. Reuters je ranije u petak ekskluzivno izvijestio, pozivajući se na izvore, da su Nvidia i YTL u naprednim pregovorima o partnerstvu oko AI infrastrukture, uključujući superkompjutere i računalstvo u oblaku, s tim da će projekt biti smješten u data centru u južnoj državi Johor.

-Malezija je važno čvorište za računarsku infrastrukturu jugoistočne Azije, koja zahtijeva pristup zemljištu, objektima i snazi, a YTL bi mogao igrati veliku ulogu u tome, rekao je novinarima CEO Nvidia Jensen Huang ranije tokom dana, bez direktnog potvrđivanja dogovora. Premijer Anwar Ibrahim objavio je na društvenoj medijskoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, da će saradnja između Nvidije i YTL-a uključivati investiciju vrijednu 20 milijardi ringita (4,29 milijardi dolara).

-Odluka o ulaganju u Maleziju je jasan signal da strani investitori, posebno tehnološki giganti, nastavljaju da čine zemlju primarnom destinacijom izbora u ovoj regiji, rekao je Anwar nakon sastanka s Huangom i YTL Poweom.