"Strateški partneri"

Peta ekonomija svijeta: Macron očekuje unosne poslovne sporazume tokom posjete Indiji

Autor: Biznis.ba
Peta ekonomija svijeta: Macron očekuje unosne poslovne sporazume tokom posjete Indiji
Indija / Ilustracija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stiže u četvrtak kao počasni gost u Indiju, sa raskošnom trpezom u palati i živopisnom vojnom paradom, dok Francuska očekuje unosne poslovne sporazume sa petom ekonomijom svijeta.

Macronu će premijer Narendra Modi prirediti dobrodošlicu na crvenom tepihu uz večeru u maharadžinoj palati iz 19. stoljeća, i kao glavni gost na vojnom maršu uz masovne redove tenkova, plesnih trupa, konjice deva i borbenog aviona koji proći će nadlijetati ceremoniju dočeka.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su New Delhi i Pariz "strateški partneri", dok francusko predsjedništvo tvrdi da će ta posjeta "konsolidovati i produbiti diplomatske i ekonomske odnose".

Uprkos zabrinutosti oko ljudskih prava, razlika oko rata u Ukrajini i bliskih veza sa Moskvom - ključnim indijskim vojnim dobavljačem - zapadne demokratije se udvaraju New Delhiju kao vojnu i ekonomsku protutežu Kini.

Francuska se nada da će nadograđivati svoje vojne ugovore nakon što je indijsko ministarstvo odbrane kupilo borbene avione Rafale i podmornice klase Scorpene francuske proizvodnje, u više milijardi dolara vrijednim ugovorima.

Macron - koji, prema indijskim medijima, dolazi nakon što američki predsjednik Joe Biden nije mogao prihvatiti poziv - također se nada da će Francuska moći prodati šest EPR nuklearnih reaktora.

Modi je bio počasni gost francuske godišnje proslave Dana Bastille u julu prošle godine, a Macron bi trebao primiti sličnu dobrodošlicu.

Francuski predsjednik, koji je bio u Indiji na samitu G20 u septembru, prvo putuje u Jaipur u državi Radžastan na večeru s Modijem u luksuznom hotelu Rambagh Palace.

Pariz i New Delhi sarađuju na svemirskoj i satelitskoj tehnologiji, a u francuska delegacija bit će i astronaut Thomas Pesquet.

Posjeta uključuje zaustavljanje na Jaipurskom astronomskom posmatračkom mjestu Jantar Mantar iz 18. stoljeća.

Macron će u petak posmatrati vojnu paradu u New Delhiju za Dan Republike, 75. godišnjicu indijskog ustava.

Baš kao što su indijski vojnici marširali ulicama Pariza 2023. godine, francuski kontingent pridružit će se vojnom spektaklu u New Delhiju, dok avioni francuske proizvodnje lete iznad njih.

Indija je "ključni partner u doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti", saopćilo je francusko predsjedništvo uoči posjete.

Prošle je godine Macron posjetio susjedne Bangladeš i Šri Lanku, a također je krenuo na pacifičku turneju s ciljem "ponovnog angažmana" Francuske u široj azijsko-pacifičkoj regiji.

Diskutovat će se i o pitanjima ljudskih prava. Novinari, aktivisti i vjerske manjine žalili su se na uznemiravanje od kako je Modijeva hinduistička nacionalistička vlada preuzela vlast 2014. godine, uz optužbe za sve veću vjersku netoleranciju prema muslimanskoj manjini u zemlji.

Modijeva vlada optužuje se da guši nezavisne medije, a Indija je pala za 21 mjesto, u 161 od 180 zemalja u indeksu slobode štampe Novinari bez granica, grupe za ljudska prava, od kako je Modi preuzeo dužnost prije deset godina.

Macron bi tokom posjete trebao posjetiti muslimansko sufijsko svetište ukvartu Nizamuddin West u New Delhiju, prenosi AFP, javlja FENA.