Svijet

Podaci UN-a: Nezdrava prehrana nas košta 10 triliona dolara godišnje

Autor: Biznis.ba
Podaci UN-a: Nezdrava prehrana nas košta 10 triliona dolara godišnje

Takozvani skriveni troškovi globalnih prehrambenih sistema iznose oko 10 triliona dolara godišnje, što je oko 10 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je u novom izvještaju Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

U izvještaju o stanju hrane i poljoprivrede stoji da su ti skriveni troškovi uglavnom uzrokovani nezdravom prehranom i poljoprivredom koja šteti okolišu.

Organizacija sa sjedištem u Rimu objavila je da se u ovogodišnjem izvještaju "razmatra stvarna cijena hrane za održive poljoprivredno-prehrambene sisteme".

"Izvještaj uvodi koncept skrivenih ekoloških, zdravstvenih i društvenih troškova i koristi od poljoprivredno-prehrambenih sistema te predlaže slijedeći pristup - stvarno troškovno računovodstvo (TCA) - za njihovu procjenu."

70 posto troškova posljedica nezdrave hrane

Daleko najveći udio tih troškova, više od 70 posto globalno je posljedica nezdrave prehrane.

Stalan porast udjela masti i šećera, kao i ultraprerađene hrane u prehrani mnogih ljudi predstavlja veliki problem.

Takav način prehrane rezultira pretilošću i posljedično drugim bolestima, što opterećuje zdravstvene sisteme i istodobno uzrokuje gubitke kada je posrijedi radna produktivnost.

Još jedan razlog "stvarne globalne ekonomske cijene" aktualnih prehrambenih sistema je okoliš, ističe FAO.

Tome pridonose emisije stakleničkih plinova i taloženje dušika te neodrživa potrošnja vode.

Zemlje s niskim dohotkom posebno su pogođene ovakvim zdravstvenim, ekološkim i socijalnim troškovima.

Da bi se smanjili tako veliki troškovi i da bi se oni ispravno kvantificirali FAO poziva političare i firme da obavljaju redovite analize.

Vlade bi, primjera radi, mogle koristiti poreze, subvencije i propise za prilagodbu postojećih prehrambenih sistema, stoji u izvještaju, navodi Index.

Takvi bi potezi omogućili da se prepozna i preusmjeri "stvarna cijena" hrane čime bi se prehrambeni sistemi mogli prilagoditi budućnosti.

(Biznis.ba)