Organizovani protesti

Poljoprivrednici blokirali glavni granični prijelaz između Ukrajine i Poljske

Autor: Biznis.ba
Poljoprivrednici blokirali glavni granični prijelaz između Ukrajine i Poljske
Organizovani protesti

Poljski poljoprivrednici ponovno su u četvrtak ujutro blokirali četiri glavna granična prijelaza između Poljske i Ukrajine za kamionski promet.

- Nakon stanke za praznike, jutros smo nastavili blokadu prijelaza Medika jer nije postignut pisani dogovor s vladom, rekao je za AFP Rafal Kondrow, jedan od organizatora protesta, dodajući da će blokada trajati do 3. februara.

Poljski poljoprivrednici ističu da i dalje trpe štetu zbog pada cijena uslijed uvoza ukrajinskog žita početkom prošle godine i traže subvencije i povoljne zajmove.

Tri glavna granična prijelaza blokirana su od početka novembra. Poljski cestovni prijevoznici prosvjeduju protiv "nelojalne konkurencije" ukrajinskih kamiondžija i protiv ublažavanja pravila pristupa EU-u za poduzeća iz te zemlje.

- Razgovaramo s vladom, ali za sada bez rezultata, rekao je u četvrtak za AFP Rafal Mekler, jedan od organizatora blokade.

Preko prijelaza se pušta samo tri kamiona na sat, putnički promet i transport humanitarne i vojne pomoći.

Novi poljski premijer Donald Tusk rekao je u srijedu da će pokušati uvjeriti poljske prijevoznike da ne koriste blokadu kao sredstvo za zaštitu svojih interesa i naglasio da će vlada "učiniti sve" kako bi zaštitila njihove interese od nepravedne konkurencije ukrajinskih prijevoznika.

Varšava, Kijev i predstavnici EU-a nekoliko su puta razgovarali o toj krizi, ali za sada nisu postigli dogovor.

(Biznis.ba)