Nastavlja se protest

Poljoprivrednici parališu saobraćaj, kilometarske kolone u Njemačkoj

Autor: Biznis.ba
Poljoprivrednici parališu saobraćaj, kilometarske kolone u Njemačkoj
Protesti u Njemačkoj

Od nedjelje popodne, farmeri širom Saksonije protestuju protiv planiranog smanjenja subvencija savezne vlade.

Poljoprivrednici su u ponedjeljak blokirali brojne ulaze na autoputeve. Bilo je spontanih demonstracija. Očekuje se da će protesti biti nastavljeni u utorak.

Prve blokade prilaza autoputa su od 5 sati ujutro.

Velika gužva u Zwickauu

Prema saznanjima "Freie Presse", protest poljoprivrednika na B93 na ulazu u Cvikkau stvara dugu gužvu u svim pravcima. Traktori i kamioni su blokirali raskrsnicu. Gužva je trenutno duga oko pet kilometara. Prema navodima policije, radilo se o neprijavljenoj akciji.

Sudar automobila i traktora u Hohenstein-Ernstthalu

U utorak ujutro oko 7.15 sati, vozač u Hohenstein-Ernstthalu pokušao je probiti blokadu farmera i voziti se na A4. To je dovelo do sudara automobila i traktora, saopštila je policija.

"Vozač je htio da napusti mjesto nesreće, ali je uhvaćen", rekla je glasnogovornica policije Christina Friedrich. Poljoprivrednici blokiraju – kao i u ponedjeljak – raskrsnicu u blizini Hohenstein-Ernstthala. Ulaz na A4 se nakratko otvara jednom na sat.

Nepoznate osobe bacile su đubre i životinjske iznutrice ispred ureda građana SPD poslanika Bundestaga Holgera Manna u Delitzschu. Mann pretpostavlja da je akcija povezana sa protestima farmera. Stranka je uložila žalbu.

Smrdljiva mješavina je procurila u urede. Prema informacijama, dobrovoljna vatrogasna jedinica Delitzsch satima je čistila smeće. Policija je pokrenula upravni prekršajni postupak, piše Mdr.de

U Erzgebirgeu, poduzetnici blokiraju prolaz školskim autobusima i vozilima za odvoz smeća.

Na temperaturama od -13 stepeni celzijusa djeca moraju izaći iz autobusa i otići do škole. Grad Lauter-Bernsbach apelovao je na demonstrante da dozvole prolaz školskim autobusima.

Učesnici u saobraćaju u Chemnitzu moraju biti spremni na smetnje između 10:15 i 14:30 sati.

Kako je saopćeno iz gradske uprave, u centru u Nojkirhenu najavljena je parada sa oko 40 učesnika. Održat će se miting na Neumarktu. Bruckenstrasse će biti potpuno zatvorena od 10:45 do 13:30 sati.