Pariz

Poljoprivrednici u Evropi pojačavaju proteste protiv povećanja troškova, zelenih pravila

Autor: Biznis.ba
Poljoprivrednici u Evropi pojačavaju proteste protiv povećanja troškova, zelenih pravila
Agencije

Francuski i belgijski farmeri postavili su u srijedu desetine blokada na autoputevima i pristupnim putevima velikoj kontejnerskoj luci kako bi izvršili pritisak na vlade da ublaže ekološka pravila i zaštite ih od rastućih troškova i jeftinog uvoza, prenosi Reuters.

Protesti su se proširili širom Evrope. Španski farmeri rekli su da će se pridružiti pokretu, dok je 1.000 italijanskih farmera planiralo da učestvuje na skupovima u Briselu u četvrtak, kako bi izvršili pritisak na lidere EU koji se sastaju u glavnom gradu da deluju. Njemački i rumunski poljoprivrednici sa sličnim pritužbama također su poduzeli mjere.

Poljoprivrednici kažu da nisu dovoljno plaćeni, gušeni su porezima i zelenim pravilima i suočavaju se s nelojalnom konkurencijom iz inozemstva.

- Ako nastavimo ovako, kraj poljoprivrede će značiti kraj civilizacije - rekla je 28-godišnja belgijska farmerka Adelin Desmecht, okrivljujući previše propisa i papirologije.

U Francuskoj su se dugi redovi traktora približili Parizu i međunarodnom tržištu hrane Rungis, čvorištu za proizvodnju za Francusku i šire i crvenoj liniji za vladu, koja do sada nije intervenirala da ukloni blokade.

Ukupno ima oko 100 blokada, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, upozoravajući demonstrante da ne pokušavaju blokirati aerodrome, Rungis ili glavni grad. BFM TV je prikazala zastoje u blizini rijeke Loire, s traktorima koje je policija zaustavila da se približe Parizu.

U Belgiji su farmeri blokirali pristupne puteve kontejnerskoj luci Zeebrugge. Jedan od organizatora protesta, Bruno, koji se nakratko vratio kući da čuva svoje krave, rekao je da više od 100 traktora učestvuje u blokadi. Blokiran je i glavni autoput u Belgiji, javljaju lokalni mediji.

Francuski farmeri su već dobili nekoliko ustupaka, uključujući i odustajanje vlade od planova za postepeno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel.

Evropski komesari su u srijedu predložili ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i veću fleksibilnost u pogledu pravila o ugarima u pokušaju da utišaju proteste.

Uvoz iz Ukrajine, prema kojem se EU odrekla kvota i carina od ruske invazije u februaru 2022. godine, te obnova pregovore za sklapanje trgovinskog sporazuma Mercosur sa južnoameričkim zemljama, podstakli su nezadovoljstvo farmera zbog nelojalne konkurencije u šećeru, žitu i mesu.